Janeček (ČSSD): Svědek páně Kalouska

18.06.2013 14:27

Tak nám do vazby zavřeli Marka Šnajdra. Pokud nevíte, o koho jde, tak díky tomuto bakaláři z fakulty účetnictví máme zdravotnické poplatky, nedořešenou reformu zdravotnictví a koneckonců i velmi sporný druhý pilíř penzijního pojištění.

Janeček (ČSSD): Svědek páně Kalouska
Foto: senat.cz
Popisek: Miloš Janeček

Marek Šnajdr je i jedním ze tří rebelů, kteří se vloni vzdali mandátu poslance, aby - zřejmě odměnou za lukrativní posty - nebránil koalici prosadit onu skandální reformu důchodů. Stejně vstřícný postoj projevoval i v otázce dávání majetku církvím, a tak není divu, že se po svém odchodu ze sněmovny objevil v čele ropného holdingu ČEPRO, jehož tržby přesahují 40 miliard korun ročně. Slušná kariéra na bývalého experta ODS pro oblast zdravotnictví, který se podílel na prosazování julínkovské vize komerčního zdravotnictví a který v následné éře slabé ministryně Juráskové tento resort i fakticky řídil. Šnajdr byl do čela dozorčí rady Čepra nominován přímo ministrem financí Kalouskem, jenže tak okatě, že se proti tomu ohradil ministr hospodářství Martin Kuba, který je nominálně členem stejné strany jako Šnajdr.

Od pondělí je Marek Šnajdr jedním z obviněných v rozsáhlé akci olomouckého státního zastupitelství. Klade se mu za vinu, že přijal úplatek v podobě funkce ve státním podniku. Ve vazbě je především kvůli obavám soudu, že by mohl na svobodě ovlivňovat ministra financí Miroslava Kalouska, který bude v krátké době též předvolán na policii.

Pro českou verzi „chobotnice“ je zatím bohužel signifikantní, že „kmotři i jejich lotři“ (abych si vypůjčil terminologii z facebooku) jsou obžalováváni z nepravostí, které jsou směšné vzhledem k pověsti i možnostem chapadlového systému politiky jako techniky držení moci, kterou sami pomáhali budovat. A tak Janoušek je stíhán za dopravní nehodu, Hrdlička dostane asi flastr za stalking poslance Bendy, Rittig si odsedí trest za zadržování oběhu zlata, Nagyová za sledování sokyně v lásce…

Jenže kde jsou ty opencardy, tunely Blanka, předražené dálnice, divné tendry státních lesů a podobně? Bude v naší české chobotnici zohledněno, že jsme na chvostu evropských zemí kvůli vysoké míře korupce? Hůře než my jsou na tom už jenom bratři Slováci a Rumuni, Bulhaři, Italové, Turci a Řekové. Mazák Hrdlička se nám směje asi oprávněně.

Ale jak se říká ve filmu Jáchyme, hoď ho do stroje“, kde často zní věta – neber úplatky, nebo se z toho zblázníš: „Nemusí pršet, stačí, když kape“.

Tak se prozatím spokojme i s pouhým faktem vazby „za něco“ v případě člověka, který již v 90. letech čelil obvinění ze zneužití pravomocí veřejného činitele kvůli podvodům s frýdecko-místeckou HP Construct; bez něhož to ve zdravotnické lobby nějakou dobu prostě nešlo, a jehož spřátelená PR agentura - jistě náhodou - řídila PR snad všech fakultních nemocnic v této zemi. Osobně jsem si s tou partou užil své, když se po mém odvolání z místa ředitele Úrazové nemocnice v Brně pokusili zlikvidovat, či alespoň tunelovat toto unikátní zdravotnické zařízení.

Zdravotnická „Cosa nostra“, možná teď o víkendu přišla o jednoho z „associates“, ale „capo di tutti“ a hlavně struktura zůstala prozatím nerozkryta. Uvědomme si přesto, že i slovutný Al Capone byl poslán do vězení jedině proto, že se nechal zachytat za marginální porušení zákona o dani.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…