Jurečka (KDU-ČSL): Školné, úhel pohledu

13.05.2012 19:33

Na ekonomických vysokých školách se učí, že školné se musí posuzovat z toho hlediska, zda vysokoškolské vzdělání patří mezi tzv. veřejné statky nebo soukromé statky.

Jurečka (KDU-ČSL): Školné, úhel pohledu
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Marian Jurečka

Lidově řečeno, zda je to věcí státu nebo je to ryze soukromá záležitost. Argumentů pro jeden či druhý pohled je mnoho.

Podle mého názoru se ovšem podceňuje neekonomický pohled na placení školného. Smyslem studování vysoké školy přeci není jen získání určitého vzdělání, ale také možnost získat nedocenitelnou sociální zkušenost.Pokud si vezmeme modelový příklad, tak např. pro mladého člověka z menší obce a z chudších poměrů je studování na vysoké škole jedinou šancí, jak se setkat s lidmi, kteří pocházejí ze zcela odlišných podmínek. To platí ovšem i obráceně. A to je obrovský přínos nejen pro ně samé, ale také pro soudržnost celé společnosti.

Dostupné vysokoškolské vzdělání je v současnosti jedním z hlavních motorů sociální mobility, která přispívá k obrušování nerovností ve společnosti a budování otevřené společnosti. Ať už bude systém školného podpořen sebelepším systémem půjček, tak je to prostě další překážka pro mnohé mladé lidi jít studovat vysokou školu.

A stručná poznámka na závěr. Skandinávské země (tedy nejbohatší a nejstabilnější region Evropy) nejsou známé jen svým rovnostářstvím, ale také jednou z nejvyšších hodnot sociální mobility na světě. A veřejné vysoké školství bez školného k tomu jistě pozitivně přispívá.

Marian Jurečka

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…