Dryml (SPOZ): Zdraví není na prodej

03.11.2012 14:12

Ministr zdravotnictví Leoš Heger se vyjádřil ve smyslu, že by rád zpoplatnil amalgamové plomby u zubaře. Poplatek za jednu výplň by potom činil kolem 400 Kč. Co všechno si ještě nechají občané České republiky líbit?

Dryml (SPOZ): Zdraví není na prodej
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Vladimír Dryml

Před 5 lety když se hlasovalo o poplatcích ve zdravotnictví, občané si neuměli představit jakou průtrž toto rozhodnutí způsobí. Od doby, kdy lidé přistoupili na placení poplatků, se totiž potvrdila známá metoda – spolehnout se na to, že si všichni prostě zvyknou. Ano, zvykli jsme si. Koneckonců poplatek 30 Kč není likvidační, a pokud to má státu pomoci, budeme tedy platit. A malá nenápadná skulinka rázem otevřela dveře pro zdravotnický holding. Tím, že máme návštěvu lékaře už automaticky spojenou s finančními náklady, poslední dobou je zcela mimo kontrolu, kolik tedy platíme, na co připlácíme a co hradíme v plném nákladu. Až jednou budeme dalším generacím vykládat, že byly časy, kdy se chodilo k doktorům pouze s kartičkou pojišťovny, patrně budou mít z takového tvrzení legraci.

A teď zpátky k amalgamovým plombám. Ministerstvo zdravotnictví své rozhodnutí podporuje tím, že za vším stojí záměr podpořit prevenci. Ze svých let strávených studiem medicíny si ovšem velmi dobře pamatuji přednášky o genetice, a to zvláště ve stomatologii. Náchylnost zubů ke kazům je totiž u každého jiná, zatímco někoho bez většího úsilí nepotká kaz za celý život, dalším lidem se bakterie na zubní sklovině udrží i v těch nejzákeřnějších místech a kazy prostě vzniknou. Zárukou prevence by potom měl být úsudek lékaře, ale přiznejme si, že ne všichni jsou úplně dobří a mají odpovídající technologie ve své ordinaci. A například ženy v těhotenství potom trpí zhoršením stavu svého chrupu, protože plod jim ubírá vápník a minerály. Nejlepší prevencí by potom bylo nejspíše vůbec neotěhotnět.

Nesmyslnost zpoplatnění i těch základních výplní poměrně vysokou částkou se mi zdá dokonce v rozporu s lékařskou přísahou. Když přijde pacient se zánětem a zub je potřeba ošetřit vrtáním, jak se má správný lékař zachovat, pokud u sebe momentálně trpící nebožák takovou částku nemá? Má mu vystavit fakturu či složenku? Nejde přece o účes ale o zdravotní pomoc. Osobně si myslím, že prodražení stomatologické péče přinese jediné, a to sníženou návštěvnost ordinací. Amalgamová výplň přitom není žádnou chloubou, ale až do letošního roku byla brána jako to nejnutnější a nejlevnější ošetření. Jestli se pacient rozhodne pro dražší porcelánovou verzi nebo pro nadstandardní kosmetickou výplň budiž, je to jeho volba, ale neměli bychom rozhodně stavět běžné občany do pozice, aby přemýšleli jestli k lékaři vůbec půjdou, protože tento měsíc jim na to nevychází finanční prostředky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

MUDr. Vladimír Dryml

  • BPP
  • Prezident svazu Senioři České republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vladimír Dryml

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Euro je cestou k vyšší prosperitě a stabilitě naší ekonomiky

To tvrdíte vy. Pokud ale vím, třeba v Řecku měli Euro a dostali se do velkých finančních problémů, které pak řešili ostatní státy, takže kdyby byla vaše teze správná, jak to že se Řecko dostalo do takových dluhů a hrozil krach jejich ekonomiky?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Úředníci nejsou proškoleni, tak snížíme povinné počty školení?

12:12 Ožanová (ANO): Úředníci nejsou proškoleni, tak snížíme povinné počty školení?

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 24. května 2024 k zákonu o úřednících územních samosprávný…