MF: Podle Evropské komise nelze uplatňovat sníženou sazbu DPH u dětských plenek

09.01.2013 13:57

Vyjádření paní europoslankyně Roithové ohledně zařazení dětských plen do základní sazby DPH je nepravdivé.

MF: Podle Evropské komise nelze uplatňovat sníženou sazbu DPH u dětských plenek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kojenec

Dne 25.7.2006 bylo ČR doručeno ze strany Evropské komise upozornění o tom, že zahájila řízení o porušení smlouvy o založení Evropského společenství, týkající se porušení práva při uplatňování snížené sazby DPH u dětských plen. Dle stanoviska komise nelze, podle současného znění Směrnice o DPH, uplatňovat sníženou sazbu DPH u dětských plenek. Takže toto řízení oficiálně existuje, je zaevidováno i u vládního zmocněnce pro jednání s EU.

EK také v roce 2006 veřejně deklarovala, že chápe, že dětské pleny jsou velice citlivé téma a podporuje sociální a rodinou politiku. Z toho důvodu se zavázala, že se pokusí udělat veškeré kroky, aby dětské pleny mohly být ve snížené sazbě DPH. Již i z konzultací v té době bylo jasné, že dětské pleny nemohou být v žádném případě podřazeny pod hygienické prostředky. EK proto vyvinula aktivitu a v roce 2007, kdy byla diskutována změna směrnice o DPH v oblasti rozšíření zboží, na které lze uplatňovat sníženou sazbu DPH, a  tu rozšířit specificky o dětské pleny. Česká republika toto rozšíření podporovala, nicméně vzhledem k nejednotnosti členských států nebyly dětské pleny nakonec vůbec do snížené sazby DPH zařazeny.

Jakub Haas, zástupce tiskového mluvčího MF ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo financí

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Husák byl proti Bruselu rozumný hospodář

15:14 Okamura (SPD): Husák byl proti Bruselu rozumný hospodář

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k závislosti České republiky na západních mocnostech