Bocianová (ČSSD): Rakouský supervolební rok

09.03.2013 12:00

Minulou neděli proběhly u našeho jižního souseda, tedy v Rakousku, volby ve dvou spolkových zemích – v Korutanech a v Dolním Rakousku Jelikož se jednalo o jakési lakmusové papírky před parlamentními volbami v září, může být zajímavé podrobněji rozebrat výsledky nedělních voleb u souseda, který se bohuže,l jen čas od času, dostává do našich médií.

Bocianová (ČSSD): Rakouský supervolební rok
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

 

Tak nejprve Korutany - ty jsou rozlehlou spolkovou zemí na jihu Rakouska s hlavním městem Klagenfurt. Mezi dvěma světovými válkami a poté od roku 1945 až do roku 1999 zde dominovala rakouská sociální demokracie SPÖ. Konkrétně to znamená, že tato strana zde vždy vyhrála nejvíce hlasů a dokonce mezi léty 1970 a 1984 zde volební výsledky překračovaly 50%. Vedle sociální demokracie se ale zde dokázala, ve srovnání s dalšími spolkovými zeměmi, nejvíce prosadit i extrémně pravicová, populistická Strana svobody FPÖ. Hlavní postavou byl Jörg Haider, který se postupně vypracoval, až se stal předsedou federální FPÖ, a to v roce 1986. Po jistých peripetiích se nakonec Haider stal v roce 1999 hejtmanem Korutan a ve federálních volbách v roce 1999 se Svobodní dokonce dostali do vlády, kdy se vytvořila koalice lidovců ÖVP spolu s FPÖ. Protestní ohlasy v Evropské unii na sebe nenechaly dlouho čekat.
 
Politická kariéra Haidera však byla ukončena jeho smrtelnou nehodou v roce 2008. Od té doby je rakouská politická scéna, zvláště v Korutanech, poznamenána řadou korupčních skandálů vysokých politiků, jejichž kořeny spadají zvláště do doby pravicové koalice ÖVP a FPÖ. Jedná se o uplácení, praní špinavých peněz i obchod s informacemi. Tyto skandály v Korutanech nakonec vedly k vyhlášení předčasných voleb.
 
A jak dopadly: výrazně vyhrála sociální demokracie SPÖ s 37,13% hlasů (oproti minulým volbám v roce 2009 vzestup o 8,39%), což znamená zisk 14 křesel v Parlamentu a 3 ministry, Svobodní získali pouze 16,85%, lidovci ÖVP 14,4%, Zelení 12% a uskupení Team Stronach 11%. Toto uskupení bylo před volbami hodně sledováno, neboť se jedná o populistické sdružení kolem milionáře Franka Stronacha. Jeho program je zaměřen na podporu businessu, oslabení sociálního státu a na vystoupení z eurozóny. Počáteční obavy z velikého zisku hlasů se však nepotvrdily, neboť bylo těžké překonat tradiční politické strany. V této chvíli se v Korutanech jedná o možné koalici SPÖ, která chce vládnout se Zelenými.
 
Co se týče Dolního Rakouska, spolkové země, která sousedí s Českou republikou, a jejím hlavním městem je St. Pölten, zde volby přinesly potvrzení reality, která zde trvá již 20 let. A to vítězství  ÖVP pod vedením charismatického lídra Erwina Prölla, který zastává tuto funkci již od roku 1992. Navíc ÖVP zde na spolkové úrovni vládne již od roku 1945. ÖVP tedy získalo 50,8%, SPÖ získalo 21,6%, Team Stronach 9,8%, Svobodní 8,2% a Zelení 8,04, kteří v těchto volbách získali nejvíce ve své historii strany. Erwin Pröll se tak dostal do hledáčku médii, která začala spekulovat, že by to mohl být v roce 2016 příštím prezidentem.
 
Jak je patrno, rakouská politická scéna dokáže být dosti rozdílná s ohledem na rozdílné výsledky v jednotlivých spolkových zemích. Před parlamentními volbami, které by se měly konat 29. září, se ještě uskuteční volby v Salcburku, a to v květnu. Bude proto zajímavé, a samozřejmě důležité, tyto volby podrobně sledovat. A stejně důležité bude pro ČSSD  podpořit naše kolegy z rakouské sociální demokracie, aby dosáhli co nejlepšího volebního výsledku. Tento rok je supervolební v Rakousku, příští rok bude v České republice…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce