Komunista káral kvůli restitucím: Je to jako když hrách na zeď hážeš…

15.06.2012 13:10

Sedm minut před 13. hodinou začali poslanci debatovat o obávaném návrhu zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi. Norma je ve třetím čtení a jak poznamenal první diskutující poslanec – komunista Vladimír Koníček - zde za sněmovním mikrofonem k normě vystupuje již potřetí. „A je to stále jako když hrách na zeď hážeš,“ poznamenal Koníček. Vláda totiž na výhrady opozice zatím ve sněmovní debatě nereagovala, posteskl si. Poslanci debatu ale ukončili již po hodině. Sejdou se k ní opět ve středu.

Komunista káral kvůli restitucím: Je to jako když hrách na zeď hážeš…
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

Tak konečně je to tu. Přesně ve 12:53 hodin se poslanci zakousli do obávané normy, jejíž přijetí chce opozice údajně zabránit stůj co stůj.

„Proč jim chcete vrátit víc, než církve v poválečném období vůbec vlastnily? Pane premiére, to není chyba měření, ale chyba systémová. Přiznejte si, že vracíte větší obsah majetku a s většími právy,“ řekl na úvod rozpravy k církevním restitucím komunista Vladimír Koníček.

Opozice podle něj stále vystupuje s připomínkami k tomuto zákonu, upozorňuje na možná problematická ustanovení, ale vláda mlčí a ani premiér nereagují. "Maximálně za zády řečníků pronášejí své poznámky a komentáře. Pojďte je říct sem na mikrofon, pane premiére,“ zmínil také Koníček.

Když prý tady už dvakrát upozorňoval na slova Tomáše Ježka o tom, že koalice v roce 1996 uzavřela dodatek ke koaliční smlouvě, ve které se Václav Klaus, Josef Lux a Jan Kalvoda dohodli, že vrátí církvi 175 tisíc hektarů lesa zabavených po válce, tedy před rokem 1948, on se tázal, jestli takový dodatek existuje nebo pan bývalý ministr lhal. "Vy jste, pane premiére, jen za mými zády pokřikoval, že lhal. Pojďte, pane premiére, před mikrofon a řekněte to celému národu nahlas," pokračoval v pobídce komunista.

Semelová: Ať se hlasuje o jménech

Po něm se do debaty k zákonu přihlásila také komunistka Marta Semelová. „Jako oddaní pánům odevzdáte církvím, co jim nepatří,“ řekla a poznamenala, že nejde rozhodně o nápravu křivd. Podle ní jen vláda nyní obírá občany o vše, "aby se mohla napakovat církev".

"Předkladatelé zákona a jeho zastánci přesvědčují občany, že návrh zákona je nutné přijmout, protože v opačném případě by hrozily ze strany církví soudní spory. Tak, ať se církev soudí! Ať dokazuje, že jí to nebo ono skutečně patří! Ale nechtějte po lidech, aby to platili a po nás, abychom s tak nehoráznou legalizací vytunelování České republiky souhlasili," řekla.

Semelová také navrhla, aby se o normě hlasovalo po jménech. "Lidé mají plné právo vědět, jak kdo v této otázce hlasuje," zdůvodnila to.

Do debaty byli ještě po Semelové přihlášeni komunisté Miroslav Grebeníček, Stanislav Grospič a Miroslav Opálka. S připomínkami se také přihlásil bývalý socialista Jiří Paroubek (LEV 21).

Grebeníček: Duka zaujímá postoj hodný kupčíka a biblického penězoměnce

Expředseda KSČM Miroslav Grebeníček pak kromě jiného ve svém proslovu připomněl španělskou inkvizici, "jejíž odsouzeníhodná činnost byla zdrojem tučných příjmů".  „Ano, patří k jizvám na tváři dějin, že neštěstí jedněch přináší druhým užitek a zisk,“ zmínil k tomu.

Podle něj si naopak komunisté počínali jako Robin Hood nebo Jánošík: To, co církvi vzali, vzápětí dali veřejnosti, ve veřejných institucích to používali všichni, včetně katolíků. Grebeníček také připomněl několik Ježíšových výroků. „Spíš projde velbloud uchem jehly, než vejde bohatý do Božího království,“ zmínil ke kritice a mamonu církví.

Grebeníček ale tvrdá slova řekl i na konto kardinála Dominika Duky. Ve své lačnosti majetku a peněz Čechů, Moravanů a Slezanů je podle jeho soudu kardinál až nezvykle tvrdý.

„K argumentům, že je český stát v krizi a že šetří i na rodinách s dětmi, na důchodcích, na sociálně slabých a zdravotně postižených, zaujímá postoj hodný kupčíka a biblického penězoměnce,“ podotkl na adresu Duky, který prý ve vrcholných církevních funkcích zavrhuje odkaz biblického Krista, neboť žádá po státu a lidu mnohamiliardové majetky a desítky miliard korun v hotovosti. "Jakoby i dnes církevní hodnostáři českým občanům svými požadavky říkali: Chceš odpuštění hříchů dědičných? Zaplať!," dodal komunista.

Za hodinu debatu ukončili

Přesně za hodinu ale poslanci debatu k normě zase ukončili. „Pan Opálka mi řekl, že jeho projev bude mít délku dvacet minut. Takže pro dnešek přerušuji tento bod a sejdeme se ve středu v 9.00 hodin ráno," zavelel k poslancům pak řídící schůze Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Sociální demokraté již v úterý uvedli,  že kvůli církevním restitucím se pokusí vládní koalici donutit, aby s nimi jednala o nové podobě vyrovnání státu s církvemi tím, že prosadí veto na hlasování o předloze po 14. hodině. Práva pak využili poprvé ve středu, když spolu s KSČM vetovali návrh TOP 09 a Starostů, aby sněmovna mohla o zákonech rozhodovat v závěrečném čtení i po 14:00.

Klub KSČM si vzal pauzu

Včera naopak klub komunistické strany požádal o čas na jednání klubu na dnes v čase mezi 9. a 11. hodinou. To znamená, že jednání sněmovny dnes kvůli tomu začalo až v 11 hodin dopoledne.

ČSSD podle předsedy jejích poslanců Jeronýma Tejce stojí o to, aby bylo rozhodování o restitucích odloženo až na září, což v České televizi za sebe připustil i předseda vládních poslanců TOP 09 a STAN Petr Gazdík. Koalice ale podle vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM) počítá s tím, že sněmovna by o restitucích rozhodovala příští týden. Peake předpokládá, že debata by pokračovala ve středu, případně v pátek.

Církve by měly podle vládního návrhu dostat asi polovinu někdejšího majetku v hodnotě zhruba 75 miliard korun, který je v držení státu. Za další majetek pak mají získat náhradu 59 miliard korun během 30 let. K této částce by se připočítávala inflace. Stát by naopak církvím přestal hradit po přechodném období 17 let platy duchovních.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…