Jak rozhodne Senát o církevních restitucích? Zjistíme v polovině srpna

20.07.2012 10:30

Senát bude o církevních restitucí rozhodovat pravděpodobně v polovině srpna. Podle očekávání je hlasy levicové opozice odmítne. Vládní koalice pak bude mít možnost senátní veto přehlasovat ve sněmovně v září. Schůze horní komory by měla začít 15. srpna, termín má oficiálně stanovit senátní organizační výbor v příštím týdnu.

Jak rozhodne Senát o církevních restitucích? Zjistíme v polovině srpna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pozemky a peníze církvi jako omluva státu za minulé křivdy

Zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi počítá s tím, že církve by měly dostat asi polovinu někdejšího majetku v hodnotě zhruba 75 miliard korun, který je v držení státu. Za ostatní majetek pak mají získat náhradu 59 miliard korun během 30 let. K této částce by se ovšem připočítávala inflace. Stát by naopak církvím přestal hradit platy duchovních.

Komunisté ve sněmovně chtěli zákon zamítnout jako celek, sociální demokraté usilovali alespoň o zrušení finanční náhrady. Požadovali také, aby byl církvím vracen jen majetek, který nejen vlastnily, ale také užívaly, nebo aby nebyl od daně z příjmu osvobozen první prodej restituovaného majetku.

Vláda návrh před týdnem prosadila ve sněmovně 93 ze 182 přítomných poslanců, pro přehlasování Senátu bude potřebovat 101 hlasů. "Jsem přesvědčen, že ty hlasy tady budou a že výsledné hlasování bude úspěšné," řekl ČTK a Českému rozhlasu premiér Petr Nečas (ODS). Opozice o tom ale pochybuje a slibuje další obstrukce, které sněmovní projednávání provázely.

Odmítnutí zřejmě v Senátu čeká také na novelu, která od příštího roku zvýší daň z přidané hodnoty. Senát má projednávat také ústavní novelu o rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu, novely insolvenčního zákona, zákona o ochraně hospodářské soutěže a zákona o rozpočtovém určení daní, která má přilepšit menším obcím na úkor největších měst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…