Díky projektu Století objektivem Ostravanů vznikne historická publikace

28.09.2018 21:10

Obyvatelé Ostravy zapůjčili 541 snímků do projektů Století objektivem Ostravanů. Kopie fotografií budou vystaveny a část z nich použita v publikaci, která zmapuje období od roku 1918 do roku 1989.

 Díky projektu Století objektivem Ostravanů vznikne historická publikace
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Jako součást oslav 100. výročí vzniku samostatného Československa město Ostrava v dubnu spustilo projekt Století objektivem Ostravanů. Město vyzvalo veřejnost, aby se do projektu zapojila se starými fotografie z města z let 1918 až 1989. Fotky z rodinného a společenského života, z doby okupace, vzniku republiky nebo události osmičkových roků město sbíralo do poloviny září. Na výzvu k zapůjčení fotografií zareagovalo 47 Ostravanů, díky nimž se podařilo shromáždit 541 snímků. Avšak 26 z nich spadá do doby před rokem 1918.

Z 515 snímků dokumentuje dění v letech 1918 až 1989, 210 z nich vzniklo před rokem 1945. Nejpočetněji jsou zastoupeny klasické skupinové fotografie (pózující školní třídy, učni, adepti kurzů, zaměstnanci nejrůznějších profesí, sokolští cvičenci, vojáci, rodiny) a fotografie jednotlivců (především dětí, v menší míře ateliérové fotografie dospělých osob). Další fotografie zachytily průběh veřejných slavností (družstevních, spolkových, sokolských) a také oslav a jiných důležitých událostí rodinných, jako jsou svatby, křtiny, vítání občánků a pohřby. Třetí velkou skupinou jsou události z veřejného nebo soukromého života (sportovní závody, povodně, požáry, brigády, volby, ochotnická divadelní představení, výlety a další volnočasové aktivity). Na řadě snímků jsou zachyceny různé objekty ve městě, obytné domy, veřejné budovy nebo průmyslové objekty. 29 fotografií zachycuje událostí kolem 21. srpna 1968.

Získané kopie fotografií budou vystaveny a také použity v publikaci, která bude mapovat období od roku 1918 do roku 1989. A zároveň Archiv města Ostravy získal snímky, které rozšířily portfolio záběrů ukazující život běžných obyvatel města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…