„Vsetín podle nás“ zvítězil

31.05.2020 21:16

Historicky první participativní rozpočet města Vsetína už má svůj název, a to „VSETÍN PODLE NÁS“. Hlas mu dalo 35 ze 150 hlasujících v anketě zveřejněné na platformě Mobilní Rozhlas. Od počátku června už Vsetíňané také mohou podávat návrhy na využití milionu korun, který je v participativním rozpočtu na letošní rok alokován. O realizaci některého z projektů budou opět hlasovat sami obyvatelé našeho města.

„Vsetín podle nás“ zvítězil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Vsetín je řadu let zapojen do programu Zdravé město a místní Agenda 21, který zavádí prvky trvale udržitelného rozvoje do praxe. Jeho cílem je zapojovat obyvatele a organizace do zkvalitňování života. Jednou z možností je využití participativního rozpočtu. Občané díky němu mohou rozhodovat o využití části městského rozpočtu na jimi navržené projekty.

Vedení radnice ještě před podáváním projektů vyhlásilo anketu, jak by se mohl participativní rozpočet nazývat, a obdrželo od občanů 43 návrhů. Z osmi nejosobitějších pak měli možnost lidé vybrat ten nejlepší. Celkem se do hlasování zapojilo 150 účastníků, z nichž bylo 44 % mužů a 56 % žen nejčastěji ve věku 31 – 45 let. Vítězem ankety se stal s 35 hlasy název „Vsetín podle nás“, před názvy „Pro náš Vsetín“ (25 hlasů) a „Chcu na Vsetíně“ (24 hlasů).

Anketa

Souhlasíte s tím, že europoslanec Kolaja chce volbu radních ČT řešit na úrovni EU?

1%
99%
hlasovalo: 18035 lidí

„Od počátku června tedy již obyvatelé města starší 15 let mohou posílat své projekty, na jejichž realizaci by se zmíněný milion korun mohl použít,“ uvedl místostarosta Pavel Bartoň. Výše investice do jednoho projektu není stanovena, ale nesmí překročit uvedenou částku. Projekty by měly být zaměřeny na úpravu veřejného prostoru či zvelebení veřejného prostranství pro sportovní nebo volnočasové využití, dopravní infrastrukturu, životní prostředí. Dále je podmínkou reálná proveditelnost, soulad se zákony či územním plánem města.

Lhůta pro podání návrhů v písemné nebo elektronické podobě na předepsaném formuláři je od 1. června do 31. července. Formulář s pravidly a harmonogramem najdete na webu ZDE. Projekty je nutné zaslat na adresu radnice či doručit osobně, ale předem je ještě zkonzultovat s Janou Jurajdovou z odboru školství radnice (kontakt: jana.jurajdova@mestovsetin.cz). Hlasování o návrzích bude po jejich veřejném představení probíhat od poloviny září, realizace vítězných projektů se předpokládá v roce 2021.

Projekt participativního rozpočtu podporuje kromě vedení města i řada místních osobností. Jsou mezi nimi podnikatelé, sportovci i zástupci seniorů, sociální oblasti, škol a školských zařízení či studenti. S jejich názorem na tuto formu zapojení občanů do života města vás postupně seznámíme na webu ZDE i prostřednictvím dalších informačních kanálů města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Souhrnnou rozpočtovou rezervu města posílí 231 milionů korun

10:29 Hradec Králové: Souhrnnou rozpočtovou rezervu města posílí 231 milionů korun

Z loňského finančního vypořádání rozpočtu města má Hradec Králové přebytek volných zdrojů více než 2…