Antigenní testy do škol jsou nespolehlivé. Praha 9 chce jít vlastní cestou testování.

01.04.2021 11:41

Městská část Prahy 9 vyzkoušela v pilotním projektu všechny dostupné antigenní testy pro potřeby škol a školek. Jedinou spolehlivou a zároveň ekonomicky přijatelnou metodou je tzv. poolováni, vyhodnocování pomocí kolektivního testování PCR. Spolupráce probíhala s renomovanou českou laboratoří. Nikoliv s překupníky čínských testů. Byla tak zajištěna odbornost vyhodnocování.

Antigenní testy do škol jsou nespolehlivé. Praha 9 chce jít vlastní cestou testování.
Foto: Wikipedia, autor Packa
Popisek: Radnice Prahy 9

“Je pro nás naprosto nepřijatelné, aby nám byly direktivně dodány nevyzkoušené testy, které mají nízkou senzitivitu a nedokážou maximálně chránit zdraví našich dětí. Máme dost pokusů a omylů, které odnášejí lidé na zdraví. Jsme připraveni si testování dělat jako městská část sami s tím, že budeme požadovat příspěvek, s kterým vláda počítá a který hradí zdravotní pojišťovny. Od začátku spolupracujeme s odborníky, kteří uvádějí, že pouze tato vybraná metoda má smysl”, řekl nový starosta městské části Praha 9 a předseda pražské ODS Tomáš Portlík.

Devítka poolování vyzkoušela minulý týden, kdy otestovala 370 lidí po 20-30 členných kolektivech. Testování proběhlo v dopoledních hodinách, kdy výsledky byly známé stejný den večer. Byly zachyceny 3 bezpříznakové případy s tím, že byly k dispozici i informace o jakou mutaci viru se jedná. Byla vyvinuta speciální aplikace, která zjednodušuje a urychluje celý proces.

“Sekvenování viru je klíčové. Toto podcenění se vymstilo např. v Chebu, kde se rozšířila agresivnější britská mutace a následky byly fatální. Laboratoř podezření na nový druh vyhodnocovala měsíc. To pak můžeme celou společnost zavírat neustále, protože budeme mít plné nemocnice. Důležité je využít nejmodernějších postupů a udržet společnost otevřenou”, doplňuje Zdeněk Davídek, radní MČ Praha 9 pro oblast školství.

Rada městské části Prahy 9 považuje postup Ministerstva zdravotnictví za nekoncepční a nedůvěryhodný a bude o tomto informovat ministra Blatného. Bude požadovat místo čínských antigenních testů adekvátní kompenzaci pro vlastní a efektivní testování, které děti spolehlivě ochrání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…