Aš: Další z kroků k lepší kontrole pořádku ve městě

08.12.2022 20:32 | Tisková zpráva

Častější přítomnost asistentů prevence kriminality (APK) u obchodních řetězců a smíšené hlídky Policie ČR a Městské policie Aš. To jsou dvě opatření, která byla dohodnuta při páteční schůzce (2. 12.) starosty města Vítězslava Kokoře a radního Michala Zabloudila se zástupci Obvodního oddělení Policie ČR v Aši a Městské policie Aš.

Aš: Další z kroků k lepší kontrole pořádku ve městě
Foto: wikipedia
Popisek:

„Při schůzce vedoucí obvodního oddělení a městské policie ocenili důležitost práce často nedoceněných a podceňovaných asistentů prevence kriminality. Shodli se, že význam jejich práce je obyvatelům města nedostatečně prezentován. To, že jsou svým zařazením často zaměňováni za regulérní strážníky městské policie, vyvolává ve společnosti dojem, že se jen „prochází po ulicích a plkají“ za veřejné peníze,“ uvedl radní Michal Zabloudil.

Dalibor Bláha z městské policie, který má APK na starosti, zdůraznil, že k přímým zásahům, na rozdíl od MP a PČR, nemají pracovníci APK kompetence. Jejich nepostradatelný význam spočívá v tom, že monitorují situaci ve městě a v případě, že dojde k porušení zákona, okamžitě informují příslušné složky. Strážníci a policisté v nich mají významnou pomoc právě při tomto monitoringu, který je pro ně časově a personálně velmi náročný.

Vedoucí obou represivních složek informovali o aktuálním stavu drobné kriminality a porušování pořádku ve městě, kde se shodli, že vlivem nadcházející zimy dochází přirozeně ke snížení rušení pořádku v ulicích města a aktivita se přesouvá do vnitřních prostor, nejčastěji do prostor obchodních řetězců a jejich okolí, kde se nyní zvyšuje četnost konfliktů a krádeží.

Obě složky jsou si toho dobře vědomy, a proto se domluvily na následujícich krocích:

městská policie přesune pracovníky týmu APK ke kontrole těchto lokalit,

PČR a MP nasadí smíšené hlídky 1 policista + 1 městský strážník, což umožní zvýšit jejich počet ve městě.

Od příštího roku se budou účastníci této schůzky pravidelně scházet, aby na základě aktuální situace domlouvali potřebná opatření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…