Aš: Radní dali zelenou pasportizaci městské zeleně

08.04.2019 10:07

Posouzení stromu z hlediska zdravotního stavu, s důrazem na jeho provozní bezpečnost, jeho podrobná fotodokumentace, navrhovaný pěstební zásah a zaměření v souřadnicovém systému. To je jen část úkonů, které bude náš odbor správy majetku a investic ve spolupráci s brněnskou společností SAFE TREES letos a dalších letech v rámci péče o městskou zeleň provádět.

Aš: Radní dali zelenou pasportizaci městské zeleně
Foto: wikipedia
Popisek:

Partnerství s uvedenou společností schválila Rada města Aše na schůzi, konané dne 1. dubna 2019.

Výstupem má být vypracování komplexního plánu péče o stromy, za pomoci moderních pomůcek, zaměřeného na bezpečnost stromů. Předpokládá se, že výsledná inventarizace městské zeleně napomůže péči o zeleň zracionalizovat a umožní mimo jiné čerpat na tuto oblast dotace. Přístup na portál www.stromypodkontrolou.cz, který společnost SAFE TREES vytvořila, poskytuje například evidenci bezpečnostních vazeb, spolu s automatickým upozorněním na nutnost jejich revizí a reinstalací a průběžnou evidenci nově vysazených stromů s automatickým upozorňováním na nutnost výchovných řezů. Nabídka brněnské firmy zahrnuje také aktualizace detailního hodnocení stromů dendrologem.

Společnost s Aší spolupracovala už v loňském roce, kdy posuzovala například stromy v parku v Pivovarské ulici, stromořadí ve Všehrdově a Kvapilově ulici. V současné době zpracovává posudek na stromy v zahradách mateřských škol. Podle těchto posouzení se letos na jaře prováděly do městské zeleně některé zásahy.

Nyní by se měly odborné posudky pořídit také na stromy v parcích Šaldova, Nádražní, Nemocniční, Dlouhá, Skřivánčí, atd., a na sídlištích Moravská a Skřivánčí. Dohromady se jedná o cca 500 stromů.

Snahou města je zavést co nejdokonalejší systém péče o zeleň, který by co nejúčinněji ochránil životy, zdraví a majetek občanů.

Péče o zeleň je nákladná záležitost. Letos město na tuto oblast vydá ze svého rozpočtu kolem 11 miliónů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

16:31 Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

Do interaktivní mapy mohou cyklisté a majitelé koloběžek vložit svůj podnět na umístění nových stoja…