Benešov: Město bude transparentnější

03.04.2022 11:47 | Tisková zpráva

Město Benešov se zařadí do spolku Otevřená města, který se věnuje tématu digitalizace místních samospráv.

Benešov: Město bude transparentnější
Foto: wikipedia
Popisek: Benešov

Díky tomuto členství město získá dvě softwarová řešení založená na otevřených datech (open source), ale také průběžné skenování kyberbezpečnosti. Jednotliví členové spolku sdílejí mezi sebou své zkušenosti a díky tomu mohou programátoři tyto softwary neustále zdokonalovat. Roční příspěvek za členství činí 2 koruny na obyvatele.

Co tím město získá?

Prvním projektem je Cityvizor, neboli rozklikávací rozpočet až na úroveň detailu jednotlivých faktur. Cityvizor přináší přehlednou vizualizaci rozpočtu obce nebo kraje s detailními daty, která jsou získávána přímo z účetních systémů a následně zobrazována přehledně, srozumitelně a v souvislostech. Benešákům tak umožní jednodušší přístup k získání přehledných a transparentních informací o hospodaření Benešova.

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 30. 3. 2022)

70%
27%
hlasovalo: 23469 lidí

Druhým projektem je tzv. Dotační software 2. Ten umožní příjem, zpracování a správu žádostí o dotace z městského rozpočtu. Dosud se veškeré kroky řešily v papírové podobě. Provoz i kompletní nastavení dotačního portálu si může uživatel zařídit sám. To se týká především možnosti vytvořit si vlastní formuláře dotací (definovat jednotlivé položky formuláře) a spravovat si uživatelské účty zaměstnanců dotačního úřadu i účty žadatelů.

Posledním projektem je Průběžné monitorování zranitelnosti, které zajišťuje vyšší obranu města před zneužitím ze strany kyberútočníků.

Díky rozhodnutí zastupitelstva tak město bude více otevřené svým občanům, bude transparentněji hospodařit, zjednoduší některé procesy v dotační oblasti a bude více chráněné před kyberútoky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

22:28 Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

Statutární město Liberec opět podporovalo dobrovolníky, kteří se připojili k úklidové akci Ukliďme L…