Benešov: Muzeum umění a designu je po rozsáhlé rekonstrukci znovu otevřeno

24.09.2018 12:16

Muzeum umění a designu v Benešově (MUD) otevřelo v úterý 18. září po rozsáhlé rekonstrukci novou výstavní sezónu pěti výstavami. Těšit se můžete na díla Jiřího Koláře, Adrieny Šimotové, Stanislava Kolíbala nebo Zdenka Kirchnera.

Benešov: Muzeum umění a designu je po rozsáhlé rekonstrukci znovu otevřeno
Foto: wikipedia
Popisek: Benešov

V prvním výstavním sále je k vidění autorská instalace geometrických kompozic jednoho z nejuznávanější umělců u nás i ve světě Stanislava Kolíbala. Na ni navazují dvě výstavy ze sbírek MUD. První nese název Šetlík pro MUD*, představuje pestrou kolekci děl významných umělců především druhé poloviny 20. století.

K výstavě vyšel i stejnojmenný katalog v limitované edici 130 kusů, který graficky zpracoval Jakub Gruber. Další výstava je věnována tvorbě malíře a grafika Zdeňka Kirchnera. Jeho abstraktní obrazy a kresby jsou inspirované jazzovou hudbou, navazují na principy francouzského uměleckou směru – lettrismu.

Nejtradičnější prostor muzea, Šímovu síň, zdobí krajiny benešovského umělce Jana Dvořáka. Suterén muzea je nově věnován mladému umění. Nyní zde najdete konceptuální výstavu Slovo jako obraz Sandry Majerové. Klade si otázku, jakou zprávu nesou obrazy a jak je můžeme přečíst.

Kolíbalovu autorskou instalaci v listopadu vystřídá projekt Kamily Ženaté s názvem U stolu. Vernisáž bude mít společně s výstavou nejslavnějšího benešovského rodáka, se sochařem Miloslavem Chlupáčem. „Příští rok plánujeme výstavní projekty s Patrikem Háblem, Eposem 257 nebo Pavlem Vančátem, který kurátorsky zpracovává naši rozsáhlou sbírku fotografií,” doplňuje kurátorka Barbora Ficková.

„Chystáme velké množství doprovodných a edukačních programů pro nejrůznější věkové kategorie, a to nejen z oblasti výtvarného umění. Chceme přilákat hlavně děti, tak aby se pro ně návštěva galerie stala běžnou součástí života. Proto také lidé najdou v čítárně v přízemí muzea interaktivní artstěnu, kde se můžou děti, ale nejen ony, dočíst, co je muzeum, kdo je to kurátor a jak chápat v dnešním světě umění a design,“ říká pověřená ředitelka Lenka Škvorová. V čítárně je také volně k dispozici přes 2500 knih z oboru výtvarného umění nebo architektury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…