Benešov: Nový přechod není jen o namalování pruhů na vozovku

30.05.2022 6:32 | Tisková zpráva

Nejen v rámci participativního rozpočtu nám přicházejí podněty na zřízení nových přechodů pro chodce v Benešově. Zajistit funkční a bezpečný přechod není pouze namalování pruhů na vozovku a osazení potřebným svislým dopravním značením.

Benešov: Nový přechod není jen o namalování pruhů na vozovku
Foto: wikipedia
Popisek: Benešov

Celý proces zřízení nového přechodu pro chodce na území města je náročný nejen časově ale i finančně. Přechod pro chodce musí splňovat náležitosti podle platných předpisů.

Projektování místních komunikací ČSN 73 6110. Zřízení nového přechodu musí být odůvodněné, záleží na intenzitě dopravy i pěší vytíženosti. Přechod je možné vybudovat pouze v místě s návaznou pěší dostupností, přechod musí začínat i končit na chodníku. Chodník musí mít v místě přechodu bezbariérovou úpravu s vyznačením signálních a varovných pásů pro nevidomé. Nezbytný je dobrý rozhled jak pro řidiče, tak pro chodce.

Přechod pro chodce nesmí být moc dlouhý. Pokud je silnice širší než sedm metrů, je nutné přechod rozdělit ostrůvkem nebo vozovku v místě přecházení zúžit. Přechod i nástupní plocha musí být řádně a intenzivně osvětlena. Norma obsahuje řadu dalších podmínek.

K zřízení nového přechodu je nutné mít projektovou dokumentaci zpracovanou specialistou na pozemní komunikace, získat stavební povolení, zařadit akci do investičního plánu města, získat prostředky z rozpočtu. Podmínkou je kladné vyjádření Dopravního inspektorátu Policie ČR, případně souhlas Krajské správy a údržby silnic, Hasičského záchranného sboru a dalších.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

19:27 Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

Městská policie Plzeň převzala ve čtvrtek 2. května 2024 do užívání dvě nové terénní čtyřkolky typu …