Beroun: Velikonoční betlém zdobí Husovo náměstí

31.03.2021 20:51

V Berouně se rodí nová tradice. Již v loňském roce vyřezal řezbář Jan Viktora postavu zajíce v nadživotní velikosti, který zdobil Husovo náměstí během svátků jara.

Beroun: Velikonoční betlém zdobí Husovo náměstí
Foto: mesto-beroun.cz
Popisek: Beroun

Město tak chtělo v době, kdy nouzová opatření nedovolovala pořádání kulturních akcí, připomenout a zpříjemnit Velikonoce zejména našim nejmenším. A vlastně tak vznikla i myšlenka vytvořit velikonoční betlém.

Anketa

Přivolali byste policii na shlukující se a popíjející spoluobčany?

30%
70%
hlasovalo: 12902 lidí

„Myslím si, že Beroun bude rarita, protože jsem ještě nikde po vesnicích neviděl, že by měli velikonoční betlém. Dříve se podobné betlémy dělali u příležitosti vítání jara. Postavy Josefa a Marie zastupoval kohout a slepička a kuřátka byla miminka,“ prozradil známý řezbář z Hýskova a doplnil, že při tvorbě velikonočního betléma využil některé části a postavičky z betléma vánočního, který už nyní patří k největším ve Středočeském kraji. Šlo například o salaš a ohrádku nebo ovečky, kozlíka, pejska a postavy holčičky a chlapečka, kteří v tomto případě nesou velikonoční vajíčka. Úplně nová je vedle kohouta vyjímajícího se na špalku, slepičky a kuřátek také kachna s kachňátky. Nechybí ani dva zajíci a velikonoční výzdoba, kterou z velké části vyrobilo a dodalo Muzeum berounské keramiky.

Betlém si na Husově náměstí můžete prohlédnout až do 11. dubna, kdy bude také uzavřena naše soutěž. Do té doby můžete hledat známou pohádkovou postavičku, která dobře zpívá, ale k oslavám svátku jara určitě nepatří. Kupony s návodem, jak se soutěže zúčastnit, jsme zveřejnili v březnovém a dubnovém Radničním listu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Ve městě se poprvé uskuteční festival kreativních nadšenců Maker Faire

16:31 Jihlava: Ve městě se poprvé uskuteční festival kreativních nadšenců Maker Faire

Světová přehlídka kreativity Maker Faire zavítá poprvé do Jihlavy. Jednodenní akce se uskuteční 20. …