Bílina: Nová parkovací stání na sídlištích

29.02.2020 11:44

Vedení města trápí stejně jako všechny obyvatele sídlišť – řidiče – nedostatek parkovacích míst na sídlištích. Při budování sídlišť se v minulosti nepočítalo s takovým nárůstem počtu automobilů.

Bílina: Nová parkovací stání na sídlištích
Foto: red
Popisek: Mírové náměstí v Bílině

V předchozích letech byla budována nová parkoviště, případně se rozšiřovala stávající. Ovšem je nereálné, abychom zajistili dostatek parkovacích míst bez vybudování parkovacích domů v bezprostřední blízkosti sídlišť. Příprava a realizace takových staveb se však počítá na roky. Vedení města si je vědomo alarmující situace, a proto bychom vás rádi seznámili s vytipovanými lokalitami, kde by mohla vyrůst nová parkovací místa v relativně blízké době. Ovšem ani tento proces není úplně jednoduchý: na všechna vytipovaná místa se nejprve musí zpracovat studie, která prověří umístění dané parkovací plochy z hlediska platného územního plánu, existence sítí (ČEZ, SVS, CETIN, atd.), nebo napojení na silniční síť ve městě.  Pokud studie prokáže realizovatelnost daného investičního záměru, přichází na řadu zpracování projektové dokumentace včetně získání vyjádření všech relevantních institucí (správci sítí, Dopravní inspektorát Policie ČR, aj.), proces územního řízení a případně stavebního řízení a na konci tohoto procesu, který trvá v řádu měsíců je platné stavební povolení. Následuje zpracování zadávacího řízení na výběr zhotovitele (všechna zadávací řízení města nad 50.000 Kč naleznete veřejně dostupné v systému E-ZAK na webových stránkách města – zakazky.bilina.cz).

V tuto chvíli máme projekčně, pro zahájení zadávacího řízení, připravené následující akce – rozšíření parkoviště mezi blokem 3 a 4 v sídlišti Za Chlumem.

Další akce pak jsou v procesu přípravy studie (např. rozšíření parkovací plochy před blokem 6 v sídlišti Za Chlumem, rozšíření parkovacích ploch v ulici Čapkova a v ulici Jiráskova). Níže uvedené lokality byly nyní vytipovány pro zadání studie jako prvního nutného kroku.

Výčet lokalit v přiložené tabulce není konečný, budou prověřovány také další možnosti. Prioritou u každé akce je co největší počet nových parkovacích míst, co nejmenší zásah do stávající zeleně (i když se tomu nelze vždy vyhnout) a samozřejmě přiměřené náklady. V případě nutnosti přemisťovat inženýrské sítě s neadekvátními náklady bude vytipována a prověřena jiná lokalita (což byl problém například u rozšíření parkovacích ploch v sídlišti Za Chlumem za blokem 1 k ulici Litoměřická nebo před blokem 12, kde právě existence inženýrských sítí ukázala toto rozšíření jako nerealizovatelné).

Budeme rádi za vaši zpětnou vazbu, kde byste viděli prostor pro zvětšení stávajících parkovacích ploch, případně vybudování nových.

Své podněty nám můžete napsat do komentářů nebo zaslat na e-mail epodatelna@bilina.cz nebo využít možnost zasílat své podněty a připomínky pomocí aplikace Mobilní rozhlas či prostřednictvím Požadavků občanů na webu www.bilina.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: V Parku 360 byly rozdány výroční ceny

13:05 Hradec Králové: V Parku 360 byly rozdány výroční ceny

V průběhu včerejšího večera pořádalo město Hradec Králové v Parku 360 slavnostní předávání významnýc…