Bílovec: Dechová kapela Rozmarýnka oslaví pětačtyřicetiny koncertem

20.06.2019 19:33

V pátek 21. června, v předvečer Dne města Bílovce, oslaví bílovecká dechová kapela Rozmarýnka své 45. narozeniny. A jak jinak než koncertem! Ten začíná v 18 hodin v kulturním domě v Bílovci, vstupné je 100 korun a zváni jsou všichni milovníci české dechovky!

Bílovec: Dechová kapela Rozmarýnka oslaví pětačtyřicetiny koncertem
Foto: bilovec.cz
Popisek: Bílovec

Celou slavnostní akcí bude provázet Artur Kubica, moderátor ostravského rozhlasu, který je sám aktivním muzikantem. A nebude chybět ani host, kapela Mistříňanka z Mistřína na Jižní Moravě. „V první polovině koncertu budeme hrát naše oblíbené skladby jako jsou Rozmarýnka Blahoslava Smíšovského, která byla napsána přímo pro naši dechovku, Škoda lásky od Jaromíra Vejvody anebo různé Vackoviny Karla Vacka a další,“ prozrazuje část narozeninového programu Jaroslav Janeček, kapelník Rozmarýnky. Druhá polovina koncertu pak bude patřit Mistříňance. „Věříme, že si naši příznivci oslavy s námi užijí,“ dodává kapelník.

A jak to vše začalo? Před pětačtyřiceti lety se sešlo sedm nadšenců a milovníků české dechovky, kteří začali spolu hrát. Tak vznikla v roce 1974 dechová hudba Rozmarýnka. Dlouhá léta tento orchestr vedl kapelník Zdeněk Lindovský a umělecký vedoucí Rudolf Novák. V současné době orchestr, který má 17 aktivních muzikantů a čtyři zpěváky, koncertuje pod vedením kapelníka Jaroslava Janečka a uměleckého vedoucího Ivo Meleckého. A mimochodem, čtyři ze zakládajících členů ještě stále aktivně vystupují!

„Rozmarýnka se snaží v průběhu celého roku zpestřit život spoluobčanům, a to, jak říznou dechovkou například v masopustním průvodu nebo na Dnech města, tak vánoční hudbou koncem roku. Letos budeme mít dokonce tři vánoční koncerty. Hrajeme ale i na dalších menších i větších akcích v Bílovci, ale i v okolních obcích nebo i vzdálenějších městech jako jsou Havířov, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Jeseník nad Odrou apod. Několik let jezdíme hrát také do zahraničí, a to převážně do Německa a Polska. Hráli jsme i ve Slovinsku,“ popisuje aktivity Rozmarýnky její umělecký vedoucí Ivo Melecký s tím, že by nebyl problém jezdit na přehlídky doma i v zahraničí častěji, ale členové dechovky chodí do práce a na tyto akce si musejí vybírat dovolenou, což není vůbec jednoduché. „Navíc nám soubor stárne, potřebovali bychom mladé kolegy, zvlášť bubeníka, ale i další muzikanty se zapálením pro dechovku. Dříve byla v bílovecké ZUŠ dětská dechovka a část těchto dospívajících dětí se k nám připojila. Příkladem jsem já i kapelník Jaroslav Janeček a další naši členové. Už několik let však ZUŠ dechovku nemá. A tak je pro nás složitější najít nové mladé kolegy.“

Tradiční ocenění občanů

Koncert oblíbené dechovky bude tentokrát spojen také s tradičním oceněním občanů, kteří určitou měrou přispěli k rozvoji či rozkvětu města Bílovce nebo dosáhli výjimečných výsledků v různých oblastech života. „Nebylo vůbec jednoduché vybrat z toho množství úžasných lidí a kolektivů v Bílovci jen těch pár,“ vysvětluje starostka města Renata Mikolašová s tím, že koncert Rozmarýnky nebyl pro tuto událost vybrán náhodně. „Zastupitelstvo města schválilo udělení ocenění úspěšného kolektivu právě dechovému souboru Rozmarýnka společně se Sportovně střeleckým klubem Bílovec. Ocenění čestný občan města Bílovce předáme MUDr. Aloisi Širůčkovi, který byl dlouholetým zaměstnancem nemocnice, vedl dětské oddělení a později i laboratoře. Osobností města Bílovce se stanou paní Marie Kudělová za celoživotní práci dětské zdravotní sestry v Bílovci a místních částech, péči o maminky a děti v terénu i mimo pracovní dobu, mnohaletou práci v organizacích Český červený kříž, Český zahrádkářský svaz, TJ Sokol Stará Ves, a Tomáš Ocásek za celoživotní reprezentaci města v oblasti fotografie. Úspěšnou občanku Martinu Loskotovou, která již několik let pořádá charitativní akce Sára dětem, jsme ocenili na nedávném rockovém koncertu,“ dodává starostka.

Rozmarýnka se schází pravidelně jedenkrát týdně právě v domě kultury v Bílovci, přes prázdniny mají pouze dva koncerty v srpnu. Na konci léta pravidelně pořádají pro všechny členy opékání selete, letos však výjimečně vyrazí oslavit narozeniny na začátku září do vinného sklípku i se svými partnery, kterým určitě děkují za trpělivost a toleranci, protože akce jsou často na úkor času s rodinou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…