Bílovec: Dni města předchází vernisáž nové zámecké expozice

05.09.2018 19:04

V sobotu 8. září bude ve 14 hodin zahájen Den města Bílovce. Premiéru bude mít zámecká expozice o historii kinematografie v Bílovci vytvořená k 50. výročí zprovoznění letního kina navazujícího na zámecké nádvoří. Zajímavá bude i hravě pojatá prezentace sociálních služeb působících ve městě.

Bílovec: Dni města předchází vernisáž nové zámecké expozice
Foto: bilovec.cz
Popisek: Bílovec

„Jsem rád, že se daří program Dne města Bílovce přesouvat do rekonstruovaného zámku. Tady se ostatně v pátek 7. září uskuteční i slavnostní vernisáž nové expozice věnované historii kinematografie," říká starosta Pavel Mrva. Ten slavnostní odpoledne zahájí 8. září ve 14 hodin na Slezském náměstí, kde se budou oslavy pokračující až do 23 hodin zčásti odehrávat. „Výstavu na zámku lze v sobotu navštívit v čase od 14 do 18 hodin. Návštěvníci si tu mohou prohlédnout také zámecké interiéry, kapli sv. Hyacinta, přírodovědnou expozici a výstavu historických kol. A otevřena bude i zámecká divadelní kavárna s domácími koláčky, zákusky a pravými valašskými frgály,“ zve Pavel Mrva a upozorňuje na to, že v nedalekém muzeu se mohou zájemci podívat na expozici věnovanou 1. světové válce a přijetí vzniku Československa v Bílovci a od 13 do 16 hodin tu bude otevřen stylový fotokoutek. V kostele sv. Mikuláše mohou návštěvníci od 14 do 18 hodin zhlédnout výstavu fotografií s názvem Svoji na téma vztahu mezi mužem a ženou, zúčastnit se komentovaných prohlídek kostelní věže a svoji fyzickou zdatnost si tu od 15 do 17 hodin vyzkoušejí účastníci Běhu na zámeckých schodech.

Na nádvoří zámku se budou příchozí moci od 14 do 18 hodin zapojit do akce nazvané Zábava se sociálními službami. „Budeme zde hravou formou prezentovat sociální služby, které na území města působí,“ pokračuje Pavel Mrva. „Občané se dozvědí, o jaké sociální služby se jedná, a s čím vším jsou jim schopny pomoci. Své zástupce zde bude mít odbor sociálních věcí našeho úřadu, který celou akci inspirovanou materiálem s názvem Komunitní plánování sociálních služeb a návazných služeb ve městě Bílovci zaštiťuje. Představí se tu Sociální zařízení města Bílovce, Adra, mobilní hospic Strom života, Renarkon, Svaz tělesně postižených, zástupci seniorů a další. To vše provázejí soutěže pro děti i dospělé, například senioři si prověří, jaký mají postřeh. Kromě malování na obličej a balónků s logem komunitního plánování tu bude pro děti připraven i skákací hrad; akční zábavou, jež osloví i dospělé, bude laserová střelnice Policie České republiky a do akce se zapojí také strážníci Městské policie Bílovec.“

A to stále není vše… „Uvědomujeme si problém celosvětově narůstajícího objemu plastového odpadu, proto na Dni města Bílovce zahájíme ekologickou akci zaměřenou proti nadměrné spotřebě plastových tašek a obalů. Je nazvaná symbolicky: Stop igelitkám. Návštěvníci, kteří přinesou kupon ze zářijového zpravodaje, získají zdarma hezkou plátěnou tašku, která jim bude vydána v období od 14 do 18 hodin na nádvoří zámku. Pokud to v uvedeném čase nestihnou, budou si ji moci vyzvednout až do 15. října v informačním centru," pokračuje starosta města a zmiňuje podrobnosti o programu probíhajícím na Slezském náměstí. Ve 14.30 hodin se tu uskuteční Wikiho zábavná show pro děti, v 16 hodin tu začne koncert bíloveckého dechového souboru Rozmarýnka, v 18 hodin vystoupí žáci Základní umělecké školy v Bílovci a ve 20 hodin ostravská zpěvačka Tanja a skupina Citron. Poté se nad Bílovcem rozzáří světla slavnostního ohňostroje a od 22 hodin bude všem přítomným hrát až do ukončení Dne města Bílovce popová skupina Verona. Vstup do všech zmíněných prostor bude 8. září zdarma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.