Bílovec: Tajemné noční prohlídky zámku, strašidla a přízraky

28.07.2020 12:03

Umíte si představit, že se v noci procházíte temnými zámeckými komnatami jen s malým proužkem světla vycházejícím z baterky? V minulosti obrovské místnosti hradů a zámků skromně osvětlovaly pouze svíčky a louče.

Bílovec: Tajemné noční prohlídky zámku, strašidla a přízraky
Foto: Bílovec
Popisek: Zámek Bílovec

Temná zákoutí tak vyvolávala v lidech strach a také fantazii. Přibližte se této době a projděte si v sobotu 1. srpna bílovecký zámek v noci. Tajemné prohlídky pouze při světle baterek začínají ve 21:30 a 22:30 hodin.

„Nikomu z návštěvníků nemůžeme zaručit, že při noční prohlídce temných zámeckých komnat nevyrušíme nějaké zámecké strašidlo nebo dokonce přízrak zlého Postiliona,“ hlásí již dopředu průvodce Eduard Valeš, kastelán zámku, který dodává, že Postilion byl císařský pošťák, jenž ukradl peníze barona Sedlnitzkého. Ten ve vzteku pošťáka proklel, a nakonec zloděje sebral čert. „Postilion se podle pověstí prý někdy zjevuje na zámku, kde chce u barona odprosit za svůj hřích. Návštěvníci tak musejí počítat opravdu se vším! Možná zahlédnou i přízrak poručíka dragounů Huberta, jehož tělo nalezli na zámku při přestavbě na začátku 19. století,“ dodává tajuplně pan Valeš.

Při vůbec první noční prohlídce v historii zámku provede průvodce návštěvníky všemi zámeckými pokoji. Potemnělé místnosti i obrazy majitelů zámku navozují v tuto noční hodinu doslova mystickou atmosféru, kterou skromné světlo baterky jen umocní.

„Jsme rádi, že díky aktivitě kastelána Eduarda Valeše si mohou návštěvníci zámku prohlédnout nejen nový mobiliář ve stávajících místnostech, který zde průběžně doplňuje, ale letos dokonce i nově otevřené komnaty na prohlídkové trase. A poprvé si to vše mohou odvážní zájemci projít dokonce v noci! Kastelán našeho zámku je velmi činorodý a nápaditý člověk, díky němuž se bílovecký zámek v posledních deseti letech dostal mezi vyhledávané historické objekty. Dokonce sem pan Valeš dokázal přivést i potomky vlastníků, ať již z Rakouska nebo USA! Nenechte si ujít jeho jedinečné a doslova mystické prohlídky plné nejrůznějších historických faktů, ale i pověstí, na nichž s ním často spolupracuje i Zámecká divadelní společnost,“ dodává starostka města Bílovce Renata Mikolašová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

16:14 Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

Praha, Brno, Bratislava a nyní i Otrokovice mají kvalitní veřejný elektrický kontaktní gril. Novinku…