Bílovec bude investovat do vzdělání, budov i komunikací a opraví i zámek

07.01.2019 19:09

Město Bílovec bude v roce 2019 hospodařit se zhruba 229 miliony korun, shodli se na tom v prosinci po dlouhém šestihodinovém jednání zastupitelé města.

Bílovec bude investovat do vzdělání, budov i komunikací a opraví i zámek
Foto: bilovec.cz
Popisek: Bílovec

„Rozpočet je sestaven jako přebytkový. Podkladem při jeho sestavování jak příjmové, tak výdajové stránky, byly návrhy vedoucích jednotlivých odborů a ředitelek příspěvkových organizací. Návrh byl připraven z důvodu opatrnosti v nižší výši očekávaných příjmů a teprve v průběhu roku, v případě příznivého plnění příjmové části rozpočtu a podle její aktuální výše, budeme eventuálně navyšovat i jeho výdajovou část,“ řekl místostarosta Zbyněk Bajnar s tím, že do rozpočtu města je opět, jako každý rok, navrženo více investičních akcí a je možné, že některé z nich se nemusejí realizovat, například z důvodu nevyhlášení dotačního titulu na danou akci.

„Diskutovali jsme dlouho, a to i proto, že současná schválená verze se v některých bodech liší od původní varianty minulého vedení,“ dodala starostka Renata Mikolašová. „I proto jsme připraveni v lednu jednat se všemi subjekty, jichž se změny dotkly, a budeme hledat cesty a možnosti, jak jim s finanční rozvahou pomoci.“

Základním zdrojem financování veřejných rozpočtů nadále zůstávají daňové příjmy a dotace. Nejvíce financí půjde do vzdělávání a školských služeb (zhruba 26 mil. Kč), do bytového a nebytového hospodářství (19 mil. Kč), sociálních služeb (18,8 mil. Kč), komunálních služeb a územního rozvoje (12,6 mil. Kč), do ochrany památek (11,9 mil. Kč) a do kultury a cestovního ruchu (11,9 mil. Kč). K největším investicím patří stavební úpravy a dovybavení odborných učeben ZŠ Komenského a ZŠ T.G. Masaryka v hodnotě 16 mil. korun, ZŠ a MŠ Stará ves pak bude mít novou čistírnu odpadních vod. Nemalou investicí bude také projekt Bílovec s Veličnou našli cestu společnou v hodnotě 11,5 mil. korun, v jehož rámci bude dokončena rekonstrukce suterénu zámku s expozicí středověku a rekonstrukce zámeckých schodů. Vyměněna budou také některá okna za repliky těch, která byla na zámku před jeho vypálením v roce 1945. Přes 6 mil. korun investuje město do stavebních úprav domu č. 650 pro sociální bydlení a milion korun do rekonstrukce II. a III. podlaží domu č. 11 na Slezském náměstí. V roce 2019 bude provedena také rekonstrukce povrchu části komunikace a pěších komunikací v ulici Čs. Armády v Bílovci v hodnotě 2,7 mil. korun a 165 tisíc spolkne vybudování chodníku mezi Střelnicí a cyklostezkou ve Staré Vsi.

„Dobrou zprávou je, že se podařilo zachovat veškeré služby pro nemocnici v Bílovci, za což patří velké díky všem zastupitelům,“ dodala starostka. Ta také komentovala spor na jednání mezi koalicí a opozicí o obsazení komisí a finančního a kontrolního výboru. „Chtěli jsme do těchto orgánů dosadit co nejvíce občanů, což se opozici nelíbilo. Kritizovala svou neúčast na těchto pozicích. Na druhou stranu o účast na obřadech v kapli sv. Barbory jako jsou svatby, vítání nových občánků nebo oslavy významných jubileí, neměla opozice zájem vůbec. Osobně jsem však ráda, že se podařilo rozpočet v tomto znění schválit a věřím, že připravované investice opět posunou Bílovec o kus dál.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Město uctí památku Sousedíka uměleckým dílem

11:33 Vsetín: Město uctí památku Sousedíka uměleckým dílem

Nový dopravní terminál, který se slavnostně otevře v pátek 3. května, ozdobí artefakt odkazující na …