Blansko: Kostel svatého Martina slaví 880 let

24.02.2020 9:15

Výstava v knihovně je první ze série chystaných kulturních a duchovních akcí.

Blansko: Kostel svatého Martina slaví 880 let
Foto: Blansko.cz
Popisek: Blansko

Blanenský kostel sv. Martina letos slaví kulaté výročí. 880 let od vysvěcení připomíná tematická výstava, kterou nyní můžete navštívit v městské knihovně, na ni v průběhu roku naváže další kulturní program i akce pro věřící. Chystá se například pouť do rodiště patrona kostela Martina z Tours i publikace o historii i současnosti svatostánku.

Zvon Poledník nebo třeba šaty pro Karolinu Meineke (1768 – 815), první ženu anglického krále Viléma IV., vytvářely děti o pololetních prázdninách v městské knihovně. Tématem prázdninové dílničky stejně jako výstavy, kterou až do 27. února blanenská knihovna hostí, byl kostel svatého Martina. Poledník, zvon zvláštního homolovitého tvaru pocházející z počátku 13. století, jeden z nejstarších dochovaných zvonů na Moravě, visí v kostelní věži. A baronesu Karolinu Meineke připomíná takzvaný královský hrob, pomníček obklopený rozáriem stojící přímo u kostela sv. Martina.

Právě výtvarný workshop pod vedením Evy Juračkové a výstava nazvaná Svatý Martin v běhu času, která představuje díla mladých výtvarníků a keramiků z výtvarného ateliéru ZUŠ Blansko, jsou prvními ze série akcí k výročí kostela.

Poutě i solidarita s potřebnými

„Na květen chystáme pouť do maďarského města Szombathély, aby se věřící mohli seznámit s rodištěm patrona našeho kostela sv. Martina, na říjen plánujeme pouť do Medžugorje,“ vyjmenovává blanenský farář Jiří Kaňa. „Už po bohoslužbě spojené s vítáním svatého Martina loni v listopadu proběhla takzvaná obnova závazku lidskosti. Jejím smyslem bylo přihlásit se k závazku svatého Martina v solidaritě a soucitu s potřebnými lidmi,“ dodává Jiří Kaňa.

Na odkaz blanenského patrona i historii kostela, jehož stavba byla dokončena v roce 1140, budou ale upozorňovat i další akce, které farnost na letošní rok chystá, například červnová Noc kostelů či zářijové Dny evropského dědictví, vyvrcholením pak bude jako každoročně Vítání sv. Martina v listopadu.

Našli románské i gotické zdi i základy původní dřevěné stavby

Kostel sv. Martina patří k nejstarším církevním stavbám na Moravě. Jeho vznik ve 12. století inicioval olomoucký biskup Jiří Zdík. Do současné barokní podoby byl původně románský kostel přestavěn v 18. století. Historie blanenské farnosti je ale zřejmě ještě starší. První písemné zprávy o ní sice pocházejí až z roku 1131 ze soupisu statků olomouckého biskupství, avšak archeologické nálezy v roce 2017 a geofyzikální průzkumy odhalily kromě původní románské zdi či gotické štítové stěny také základy dřevěné stavby s keramikou pocházející zhruba z roku 1050. Podle legend ovšem na Blanensku existovala osada dokonce už v 9. století, kdy Moravu navštívili slovanští věrozvěstové sv. Cyril a sv. Metoděj.

„Od té doby se změnilo takřka vše, kultura, zvyky, společenské uspořádání, složení obyvatelstva, ale třeba Otčenáš nebo křty, které probíhaly v tehdejší novostavbě, byly stejné jako dnes. V rámci akcí k 880 letům kostela chceme připomínat i to, že jsou zde hodnoty, které přežívají politické, společenské i klimatické změny a výkyvy, že je tu něco, na čem lze stavět,“ upozorňuje blanenský farář.

V prostorách zdejší fary sídlí klub Všudybýlek určený pro děti školkového věku i mladší, zázemí zde mají skauti i celá řada zájmových kroužků, nejstarší obyvatelé zde naleznou Senior Point. „Fara slouží také jako komunitní centrum, je to o vztazích, setkávání a propojování lidí od dětí až po seniory,“ potvrzuje Jiří Kaňa.

Lákadla i pro turisty: nejstarší zvon, pomník baronesy i vyhlídková věž

Blanenský kostel je také vyhledávaným turistickým cílem. Zájemci zde mohou absolvovat komentované prohlídky interiéru svatostánku i jeho okolí včetně rozária a památníku Karoliny Meineke, které zajišťují studenti a učitelé Soukromé školy cestovního ruchu a gastronomie. V turistické sezoně je lákadlem také kostelní věž, z jejíhož vrcholu se otevírá výhled na celé město Blansko. Ve věži jsou navíc kromě Poledníku k vidění i další dva zvony. A při speciálních akcích, jako je například Mávání vlajkou z věže či Týden rozhleden, se mohou návštěvníci těšit také na občerstvení ve věžní kavárničce.

V souvislosti s výročím se připravuje také vydání sborníku, který historii této památky zmapuje. Shrnout by měl kunsthistorii i archeologické nálezy, představí osobnost zakladatele blanenského svatostánku biskupa Jindřicha Zdíka, zájemci se dozvědí podrobnosti o jednotlivých stavebních prvcích i vybavení kostela nebo souvislosti s historií města. „V současnosti shromažďujeme všechny podklady, sborník plánujeme vydat někdy v polovině roku,“ dodává Jiří Kaňa.

Prozatím otevřené je také potencionální pokračování archeologických výzkumů v kostele samotném. Odborníci zkoumali původ blanenského kostela od roku 2000 opakovaně, nová etapa průzkumů by mohla poodhalit další historické souvislosti i detaily týkající se dřevěné stavby pod kostelem. Kdy se archeologové do Blanska vrátí či zda se podaří nový objev uskutečnit právě v rámci kulatého výročí kostela, ale zatím jasné není.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…