Blansko: V zadním traktu radnice byla objevena studna

20.02.2018 17:34

Při terénních úpravách za radnicí narazili dělníci na historickou studnu, jejíž existence není nijak zdokumentována. Po stranách je dlážděna kameny, je plná křišťálově průhledné vody a její hloubka dosahuje minimálně pětadvaceti metrů.

Blansko: V zadním traktu radnice byla objevena studna
Foto: Blansko.cz
Popisek: Blansko

V zadním traktu blanenské radnice aktuálně probíhají práce spojené s revitalizací celého prostoru, který doposud připomínal spíše odkladiště nepotřebného materiálu. Vedení města proto přistoupilo na jeho zvelebení s cílem dodat i zadnímu vstupu do budovy blanenské radnice důstojnější vzhled. Součástí nově upravené plochy by kromě nové zeleně a květinové výsadby měly být i zbrusu nové bikeboxy.

V závěru loňského roku zde bylo položeno nové vodovodní potrubí, následně proběhla i sanace uschlých dřevin, které narušovaly stabilitu sousední budovy. Na řadu pak přišly výkopové práce a zbourání přístřešku, kde se za dlouhá léta kupil nepotřebný materiál.

studna-77453-0_550.jpg
Studna je uzavřena betonovým poklopem. Foto: J. Franchi

„Při srovnávání terénu došlo k odhalení betonového poklopu a po jeho odstranění, byla, k údivu nás všech, objevena studna, o které ve stávající stavební dokumentaci neexistuje žádná zmínka. Předpokládáme, že pochází z minulého století, její obvod je totiž vykládán kameny, viditelné jsou i staré výpažnice,“ uvedl vedoucí odboru komunální údržby Martin Sklář.

Studna je nyní z bezpečnostních důvodů uzavřena. O jejím osudu budou Blanenští rozhodovat v nejbližší době. Aktuálně se pracovníci města snaží dopátrat původního vzhledu budovy radnice na dobových rytinách s nadějí, že zde naleznou i tuto studnu, na kterou se, prozatím z neznámých důvodů, jaksi pozapomnělo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…