Bohumín: Koronavirové kompenzace, které u vlády prosadili senátoři, už dorazily

24.09.2020 10:11

Vládní úlevy v souvislosti s koronavirem připravily města i obce napříč Českem o miliardy, a to kvůli rapidnímu poklesu sdílených daní, která jsou pro ně naprosto zásadní. Ztrátu jim teď alespoň částečně vynahradily kompenzace, které prosadili přes prvotní odpor vlády napříč politickým spektrem senátoři.

Bohumín: Koronavirové kompenzace, které u vlády prosadili senátoři, už dorazily
Foto: mesto-bohumin.cz
Popisek: Bohumín

Jedním z předkladatelů tohoto návrhu byl dlouholetý starosta Bohumína Petr Vícha (ČSSD). Ten stojí v čele dvacetitisícového města, které letos přišlo kvůli koronavirovým vládním úlevám o 60 milionů korun, nepřetržitě 26 let.

„Už od počátku pandemie bylo jasné, že kvůli vládním opatřením dojde k obrovským propadům v ekonomice a ve výběru daní. Další a další vládní kroky pak znamenaly ztrátu příjmů hlavně pro obce. Jsem pyšný na to, že jsme v Senátu spojili síly a po počátečním odporu vlády se nám nakonec podařilo prosadit jednotný státní příspěvek pro obce ve výši 1250 korun za každého obyvatele s trvalým bydlištěm. A tyto peníze v minulých dnech dorazily do rozpočtu obcí. Je to skvělý pocit, že jsme pro obce, hlavně ty v našem regionu, vybojovali tak zásadní věc. Všechny koronavirové ztráty jim to sice nenahradí, ale částky, které podle počtu obyvatel dostaly, jim už výrazně pomohou,“ uvedl bohumínský starosta a senátor Petr Vícha.

Anketa

Podporujete nový plán EU na povinnou relokaci migrantů?

2%
98%
hlasovalo: 36033 lidí

Více než šesti tisícům obcí v celé republice tak stát poslal přes 13 miliard korun. Podle propočtů Svazu měst a obcí ČR a informací od starostů převýšil ale dopad koronavirových úlev na obecní rozpočty minimálně dvojnásobek, tedy více než 30 miliard. Města proto začala šetřit na provozních výdajích a zrušila některé plánované investice.

„Vládní koronavirová opatření nás na daních připravila o přibližně 60 milionů. Od státu jsme dostali náhradu ve výši 25,6 milionu korun. Kvůli dobrému hospodaření jsme ale v Bohumíně žádnou zásadní investici neodložili, pozastavili jsme jen menší akce a šetříme na provozních výdajích,“ doplnil Vícha.

Podobně je na tom i sousední pětitisícová obec Dolní Lutyně. Tady odhadují koronavirové ztráty ze sdílených daní asi na 16 milionů korun. „Celkový propad bude určitě pokračovat i v příštích letech. Koronavirové ztráty budou nakonec výrazně vyšší. Od státu jsme obdrželi kompenzaci ve výši 5,8 milionu korun. Zásadní investice ale nechceme omezovat, v minulosti jsme hospodařili s přebytkem, a tak se snažíme podobně jako v Bohumíně šetřit na menších věcech a provozních výdajích,“ sdělil dolnolutyňský starosta Pavel Buzek (STAN).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

13:37 Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

Náročná modernizace tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou skončila. Cílem rozsáhlé re…