Bohumín: Město vyjde vstříc nájemcům nebytových prostor, neuplatní doložku o inflaci

23.01.2022 17:02 | Tisková zpráva

Kromě dopadů koronavirové krize se živnostníci nyní potýkají i s rapidním růstem cen energií. Město proto těm z nich, kteří v Bohumíně podnikají v městských nebytových prostorech a včas hradí své závazky, nebude letos zvyšovat nájem o inflaci. Promine tak v souhrnu částku téměř 400 tisíc korun.

Bohumín: Město vyjde vstříc nájemcům nebytových prostor, neuplatní doložku o inflaci
Foto: mesto-bohumin.cz
Popisek: Bohumín

„Vždy po ukončení kalendářního roku projednává rada města materiál odboru správy domů městského úřadu, který vyhodnocuje inflaci za uplynulých 12 měsíců. Ve smlouvách na pronájem našich nebytových prostor máme možnost navýšit nájemné o hodnotu inflace. Rozhodli jsme se, že inflační doložku neuplatníme,“ potvrdil starosta města Bohumína Petr Vícha. Na tuto výhodu však dosáhnou jen ti nájemci, kteří včas a pravidelně hradí své závazky, tedy nájemné a dodávky služeb.

Město disponuje zhruba 140 nebytovými prostory a z jejich pronájmu získá ročně přibližně 10,5 milionu korun. Přestože se počet prostor dlouhodobě nemění, na výši odpuštěné částky se podepisuje rostoucí inflace. Loni šlo o prominutí cca 340 tisíc korun, letos už o bezmála 400 tisíc. Praxe zachování ceny nájemného trvá ve městě od roku 1998. Za tu dobu Bohumín odpustil malým a středním podnikatelům téměř 5,5 milionů korun. Možnost navýšit nájemné o inflaci využil pouze jedinkrát.

Radnice vnímá nájemce nebytových prostor jako své partnery. „Zajišťují pro naše občany pestrou škálu služeb, díky nim jsou naše prostory smysluplně využity. Vážíme si toho, že drtivá většina z nich platí veškeré své závazky včas. Dlužníci z řad podnikatelů-nájemců u nás prakticky vymizeli,“ dodal starosta s tím, že aktuálně dokonce radnice neeviduje u trvajících nájmů žádného dlužníka, tedy nikdo ze současných nájemců nebytových prostor či garáží městu z těchto pronájmů nic nedluží.

Podle Víchy je postup nezvyšování nájemného výhodný i pro město. „Podnikatelé díky naší dlouhodobé strategii vědí, že se na nás mohou spolehnout a mají stoprocentní jistotu zázemí. Díky tomu máme většinu nebytových prostor dlouhodobě obsazenu, aktuálně jsou volné pouze tři, což přestavuje zhruba dvě procenta,“ upřesnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…