Bohumín: Opuštěná vilka v centru se promění na byty pro hendikepované

14.10.2020 13:07

Jen stěží se orientují v dnešním složitém světě a některým z nich hrozí, že přijdou o rodinné zázemí.

Bohumín: Opuštěná vilka v centru se promění na byty pro hendikepované
Foto: mesto-bohumin.cz
Popisek: Bohumín

Aby mohli mentálně postižení obyvatelé města zůstat v bezpečném a jim známém prostředí, Bohumín pro ně zrekonstruuje opuštěnou vilku v Husově ulici a vytvoří v ní chráněné bydlení. V objektu vzniknou dva bezbariérové byty pro osm hendikepovaných.

Starý dvoupodlažní objekt v centru města, který byl postaven na začátku 20. století, je už pár let opuštěný. Naposledy v něm fungoval dům s pečovatelskou službou. Nevyhovující stav budovy trápil město natolik, že vytvořilo projekt na jeho záchranu. Realizaci dosud hatil nedostatek peněz. „Nyní jsme dostali příslib dotace z Integrovaného operačního programu ve výši 10 milionů korun. Díky tomu se můžeme příští rok pustit do kompletní přestavby chátrající vilky,“ potvrzuje místostarosta Bohumína Igor Bruzl s tím, že celkové náklady rekonstrukce by neměly přesáhnout 11 milionů. Město tedy doplatí zhruba jeden milion korun, práce by měly být hotovy v roce 2022.

V domě má vzniknout chráněné bydlení pro osm mentálně postižených klientů Centra sociálních služeb Bohumín. „Budova projde kompletní renovací, dostane nové schodiště, na obou podlažích vznikne moderní sociální zázemí a přibude i nový výtah zajišťující bezbariérovost objektu, což je podmínkou dotace,“ popisuje Bruzl. Jak dodává, omšelá stavba prokoukne i zvenku. Počítá se s fasádou ve starorůžovém odstínu a také se zachováním původních zdobných prvků.

Noví obyvatelé domu budou mít k dispozici společný obývák, kuchyňku i samostatné pokoje. “Cílem je vytvořit pro ně prostředí identické s klasickou domácností. Jen s tím rozdílem, že klientům bude nepřetržitě k ruce pracovník v sociálních službách. S jeho pomocí budou vařit a starat se o chod domácnosti. Chráněné bydlení bude určeno pro osoby, které potřebují střední nebo vyšší míru pomoci,“ vysvětluje ředitelka Centra sociálních služeb Bohumín Petra Chalupová.

Poptávka po novém domově v Husově ulici už převyšuje nabídku. „Do našich sociálně-terapeutických dílen, které sídlí v centru sociálních služeb v Masarykově ulici, dochází 28 klientů s různým stupněm postižení. Zájem o chráněné bydlení v Bohumíně má 11 z nich. A tento počet bude s největší pravděpodobností růst. Jak stárnou naši klienti, stárnou i jejich rodiče či ti, kteří o ně pečují. Hrozí jim, že se o ně v dohledné době nebude mít kdo starat,“ podotýká Chalupová. V takovém případě se mentálně postižení lidé dostávají do složité situace. Nezbývá totiž, než je umístit do zařízení v jiných městech. A to pro ně podle odborníků představuje obrovskou psychickou zátěž.

Výhodou je, že budova Centra sociálních služeb Bohumín, kde tráví hendikepovaní všední dny, a vilka s budoucím chráněným bydlením jsou od sebe vzdáleny jen několik desítek metrů. Klienti se tak nebudou muset složitě přepravovat na denní program. Kromě samotné střechy nad hlavou získají i pocit bezpečí, protože zůstanou ve svém městě a s lidmi, které dobře znají. „Přestože nás náklady na provoz chráněného bydlení budou stát zhruba 600 tisíc ročně, jsme přesvědčeni, že takové výdaje mají smysl. Ti lidé za své postižení ani za svůj životní osud nemohou a potřebují naši pomoc a asistenci. Říká se, že vyspělost společnosti se pozná podle toho, jak se dokáže postarat o své nejslabší. A Bohumín se o ně stará,“ uzavírá Bruzl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

7:37 Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

V období od konce dubna do druhé poloviny srpna budou probíhat stavební práce v ulici Okružní v Mařa…