Boj o evropské miliardy skončil pro Vsetín vítězně

25.06.2014 21:07

Pátek třináctého byl pro Vsetín úspěšným. V tento červnový den se na půdě Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR setkali zástupci Vsetína s ministryní pro místní rozvoj Věrou Jourovou a její náměstkyní pro evropské programy a regionální rozvoj Klárou Dostálovou.

Boj o evropské miliardy skončil pro Vsetín vítězně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Předmětem schůzky, kterou zprostředkoval místostarosta a poslanec Parlamentu Petr Kořenek, byla oblast čerpání dotací v příštím programovacím období Evropské unie v letech 2014 až 2020. Vsetínu, který na schůzce zastupovala kromě Petra Kořenka i starostka Iveta Táborská, přineslo toto setkání velké vítězství.

Jak jsme již informovali, podle původního záměru ministerstva pro místní rozvoj by města velikosti Vsetína, tedy většina bývalých okresních měst, neměla v příštím plánovacím období EU garantována žádné prostředky na své rozvojové projekty. Navíc v sedmnáctičlenných krajských Regionálních stálých konferencích, které budou rozhodovat o přidělení financí v rámci tzv. cílených výzev, by okresní města měla vždy pouze jediného společného zástupce.

„To by znamenalo například v našem kraji, že by města Vsetín, Uherské Hradiště a Kroměříž měla v této konferenci pouze jednoho zástupce. Ten by pochopitelně hájil především zájmy svého města,“ uvedl již dříve místostarosta Stanislav Pavelec s tím, že tento nespravedlivý postup vedl k sepsání výzvy všem starostům bývalých okresních měst, aby proti tomuto záměru vystoupili.

„Někteří z nich nám již vyjádřili svou podporu, například města Cheb či Písek,“ dodal Pavelec.

„Našim požadavkem bylo, aby každé z měst naší velikosti mělo v konferenci svého zástupce. Paní ministryně nám při setkání nakonec dala za pravdu a označila náš požadavek za oprávněný. Každé z bývalých okresních měst tak bude mít v Regionální stále konferenci svého zástupce,“ přiblížila pro Vsetín pozitivní výsledky schůzky starostka Táborská.

Do konce června tak nyní město musí připravit seznam všech akcí, na které by chtělo v příštím plánovacím období EU získat dotaci. Tyto akce pak budou zařazeny do tzv. regionálního akčního plánu zlínské Regionální stálé konference.

„V případě našeho města půjde především o projekty modernizace domu kultury, rekonstrukce veřejných prostranství na Svárově, rekonstrukci městského úřadu a dalších městských objektů, revitalizaci Panské zahrady, rekonstrukci fotbalového stadionu na Tyršově ulici, řešení problematiky stávajícího systému centrálního zásobování teplem s cílem zajištění ekologického ale zároveň cenově udržitelného systému zásobování tepelnou energií pro místní obyvatele, rekonstrukce veřejného osvětlení, budování dalších parkovišť, modernizace autobusového nádraží a zastávek MHD, ale i řešení bezbariérovosti města,“ vyjmenovala nejdůležitější plánované projekty starostka Táborská.

V rámci schůzky s ministryní Jourovou požadoval Petr Kořenek společně s dalšími poslanci za Zlínský kraj i to, aby byly prostředky ze strukturálních fondů určené pro náš kraj na další plánovací období navýšeny, s ohledem na sociální problémy, které náš kraj musí řešit.

„Právě toto je mimo jiné rolí poslance, být zástupcem svého regionu a zajišťovat setkání s představiteli ministerstev a přispívat k řešení problémů, které tíží samosprávy. Praxe v pozici  místostarosty je pro toto velmi dobrou průpravou,“ uzavřel místostarosta Petr Kořenek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestovsetin.cz

O Vrběticích máte jasno

Paní Pekarová Adamová, případ byl odložen, tj. že se nepodařilo získat důkazy o spáchání tr. činu. A pokud je to jinak, proč příslušné orgány nezahájily tr. stíhání, trestní stíhání v nepřítpmnosti, nebo žádaly vydání atd.O vině rozhoduje soud, nikoliv policie nebo BIS. mŮŽETE MI PROSÍM ODPOVĚDĚT.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň staví velkokapacitní parkovací dům na Světovaru, pojme přes 400 aut

22:15 Plzeň staví velkokapacitní parkovací dům na Světovaru, pojme přes 400 aut

Plzeň zahájila stavbu velkokapacitního parkovací domu se zelenou střechou a stáním pro elektromobily…