Boskovice: Přijede vědecko-technická show a exponát spojující vesmír s nanosvětem

02.01.2022 10:48 | Tisková zpráva

Jihomoravský kraj a město Brno se účastní světové výstavy EXPO v Dubaji. V pondělí 10. 1. 2022 přijede do Boskovic upravená kopie jejich exponátu doplněná hravou vědecko-technickou show Věda a technika jede!

Boskovice: Přijede vědecko-technická show a exponát spojující vesmír s nanosvětem
Foto: regionboskovicko.cz
Popisek: Boskovice

Díky úspěchům brněnských institucí a firem z oblasti vesmírných technologií, elektronových mikroskopů a nanotechnologií se Jihomoravský kraj a město Brno představí na světové výstavě EXPO s expozicí na téma propojení dvou světů Micro & Macro. Upravená verze exponátu z dílny brněnských autorů ze studia Visualove a architektů Chybik+Kristof putuje po Jihomoravském kraji. Micro & Macro modul pomocí media-serverem řízené projekce umístěné v dutém kvádru ukazuje dva neznámé a krásné světy, zážitek umocňuje kombinace LED pásů i užití termofolie a zrcadlového obkladu, tedy materiálů silně spojených s obory vesmírných technologií a elektronové mikroskopie. V Boskovicích bude modul vystaven v Muzeu Boskovicka od 10. do 23. ledna.

Boskovice ožijí vědou a technikou zejména v období 10. až 14. ledna, kdy vypukne zábavní i naučná show pod taktovkou známých brněnských popularizátorů vědy a techniky. Přesný program, mapku akce i novinky z tour najdete na stránkách www.vedaatechnikajede.cz a na Facebooku i Instagramu @brnoregion. „Věda a technologie z našeho regionu pronikly nejen do celého světa, ale i za hranice stratosféry. Když už jsme díky tomu vidět na EXPO v Dubaji, rádi bychom tady na jižní Moravě hravě a netradičně přiblížili nejen vesmírné technologie a elektronovou mikroskopii, ale vědu a techniku obecně,“ říká ředitel VIDA! science centra Lukáš Richter. Právě VIDA! je jednou z institucí, které na projektu spolupracují.

Žáci, dospělí i rodiny s dětmi se mohou těšit na program, který sestavili odborníci na mimoškolní vzdělávání ze Střediska volného času Lužánky a průkopníci digitálního řemesla z pojízdné dílny FabLab Experience?. Návštěvníci vědecko-technické show si mohou vyzkoušet 3D tiskárny, mikropájky nebo elektronový mikroskop a otestují své schopnosti práce s nářadím a základní technikou. Na stránkách www.micromacro.cz si navíc mohou projít kvíz plný zajímavostí z oborů vesmírných technologií i mikrosvěta.

Cílem celého projektu je ukázat lidem, proč Jihomoravský kraj a město Brno reprezentují Českou republiku na tak významné události, jakou je světová výstava EXPO, a zároveň jim přiblížit zábavnou a zajímavou stránku vědeckých a technických oborů, kterými region vyniká.

FabLab Experience – nejnovější vychytávky digitálního řemesla

FabLab Experience je návěs kamionu, který se po zaparkování promění v dílnu plnou moderních digitálních výrobních strojů a technologických vychytávek. Návštěvníkům všeho věku ukazuje digitální řemeslo zábavnou a hravou formou. Dává nejen možnost dozvědět se aktuální informace o moderní výrobě a prototypování, ale také si všechny stroje vyzkoušet a něco si na nich vyrobit. Koncept vychází z populární sdílené dílny FabLab Brno, kde se díky velkému zájmu o exkurze a školení rozhodli přivést sdílenou digitální dílnu přímo k mladým „makerům“, tedy tvořivým lidem, primárně po jižní Moravě, ale i celé republice.

„V pojízdní dílně FabLab Experience si můžeš na vlastní kůži vyzkoušet digitální řemeslo. Stroje, které s sebou vezeme ti umožní například 3D tisk z plastů, laserové řezání dřeva, CNC obrábění nebo třeba polepy či potisky na triko. Díky tomu můžeš svým nápadům a projektům dát reálnou a hmatatelnou podobu. Kromě toho vezeme i robotické rameno, které čeká, jaké pohyby ho naučíš a elektronový mikroskop, co zobrazí i ten nejmenší detail,” říká manažer FabLab Experience Daniel Šín.

Polybus – pojízdná dílna a technická učebna

Polybus je auto, které ve svém nitru ukrývá spoustu nářadí, pilek, pájek, termolisů a dalších přístrojů. Díky nim dokáže vytvořit miniučebnu pro technické vzdělávání v podstatě kdekoli. Do tréninku praktických dovedností a získávání zkušeností s prací s nářadím a moderními přístroji zkušení lektoři ze Střediska volného času Lužánky zakomponovávají hry i zamyšlení se nad současnými tématy. Polybus nabízí nový pohled na propojování předmětů i komplexní vzdělávání dětí a ukazuje zajímavou a hravou stránku technických oborů.

Micro & Macro quiz

Kolik vesmírných vychytávek v regionu vzniklo a jak hluboko jihomoravští vědci pronikli do nanosvěta? Na tyto a mnohé další otázky odpovídá Micro & Macro quiz, který si lze zahrát na stránkách www.micromacro.cz. Jihomoravský kraj se stal centrem vesmírných technologií i elektronové mikroskopie – je tedy na čase zjistit, díky čemu se o českých vědcích a inženýrech mluví po celém světě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…