Boskovice mají oficiálně schválený znak města

18.03.2021 15:03

Podvýbor pro heraldiku a vexilologii, který je zřízen v rámci Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky vyhověl žádosti starosty Jaroslava Dohnálka o zařazení historického znaku města Boskovice do Registru komunálních symbolů.

Boskovice mají oficiálně schválený znak města
Foto: regionboskovicko.cz
Popisek: Boskovice

Většina měst má své symboly. K nim patří především heraldický znak a prapor. Oba symboly schvaluje v rámci České republiky Poslanecká sněmovna. Město Boskovice si bude příští rok připomínat 800. výročí první písemné zmínky, ale v celé své historii zatím nemělo oficiálně schválený nebo přidělený znak města. Tuto skutečnost odhalil v loňském roce tým grafického studia ARTRON Boskovice při tvorbě nového Jednotného vizuálního stylu města. Zastupitelstvo města Boskovice pověřilo tedy na svém jednání v prosinci 2020 starostu města Jaroslava Dohnálka, aby oficiálně o schválení znaku města požádal.

Boskovice mají oficiálně schválený znak města

Správnost návrhu znaku byla schválena expertní skupinou sněmovního Podvýboru pro heraldiku a vexilologii, který předsedovi sněmovny vydává kladná doporučující či záporná odmítající stanoviska k žádostem obcí a měst o udělení znaku.

Jeho předseda Mgr. Ivo Pojezný informoval dopisem z 9. března 2021 starostu města Jaroslava Dohnálka o tom, že podvýbor vyhověl jeho žádosti o zařazení znaku města Boskovice do Registru komunálních symbolů a podvýbor stanovil blason (slovní popis) pro zařazení znaku Boskovic do Registru v tomto znění: „V červeném štítě stříbrný hřeben“.  (Stříbrná zde podle heraldických pravidel znamená „kov“ a může být zobrazena jako bílá.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…