Břeclav: Kriticky ohrožení sysli našli nový domov

25.07.2020 16:01

Dvacítku syslů obecných z brněnské ZOO vypustili pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) na plochu břeclavského letiště do části, která není využívaná pro provoz letadel. K několika málo jedincům, kteří se na ploše letiště vyskytovali, tak přibyli noví nájemníci.

Břeclav: Kriticky ohrožení sysli našli nový domov
Foto: breclav.org
Popisek: Pohled na Břeclav

Právě letiště jsou totiž podle odborníků ideálním místem pro vysazování syslů, kteří ještě po druhé světové válce byli označováni jako zemědělští škůdci. V posledních desetiletích se však z běžně vyskytujícího se sysla stal kriticky ohrožený druh. „Při provozu letiště kolonie syslů nikterak nepřekáží. Je mimo dráhy a tak tu můžeme bez problému fungovat v symbióze,“ usmívá se Libor Babák z břeclavského Aeroklubu.

Informaci o vypouštění syslů přivítal i břeclavský starosta Svatopluk Pěček. „Těší mě, že pracovníci AOPK vyhodnotili lokalitu břeclavského letiště jako jednu z nejvhodnějších pro vysazení kriticky ohroženého druhu. Když břeclavskou radnici požádali o souhlas s umístěním, vyšli jsme jim proto okamžitě vstříc. Podle AOPK byla kolonie na břeclavském letišti na hraně existence. Věřím, že se u nás bude novým kouskům dařit,“ uvedl starosta s tím, že v dalších letech je možné další posilování syslí kolonie v Břeclavi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…