Břeclav: Syslům se na letišti daří

28.07.2021 17:59

Před rokem vypustili pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) ve spolupráci s brněnskou zoo na letišti v Břeclavi dvacet syslů. A to v rámci návratu tohoto kriticky ohroženého druhu do volné přírody.

Břeclav: Syslům se na letišti daří
Foto: breclav.org
Popisek: Pohled na Břeclav

Kolonie syslů v Břeclavi totiž byla před vyhynutím. Po roce se zdá, že syslí kolonie přečkala dlouhý a vlhký nástup jara bez větší úhony a že se jí daří dobře. Pracovníci letiště při kontrolách a přikrmování napočítali mezi deseti a patnácti kousky tohoto ohroženého hlodavce, což je velmi dobrá zpráva.

Před pár dny pracovníci AOPK a Zoo Brno do kolonie přidali další dvacítku syslů. Během roku stav kolonie zkontrolují, a pokud se syslům u Břeclavi bude nadále dařit, nebude nutné ji příští rok doplňovat.

Na letišti u Břeclavi mají sysli ideální podmínky. Nory mají mimo vzletovou a přistávací dráhu, a případná kolize s letadly je tak vyloučena. Na letišti mají díky pravidelně udržovanému povrchu výborný rozhled a jsou včas schopní zareagovat a schovat se před dravci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…