Břeclav jedná o využití geotermální energie

05.03.2023 10:44 | Tisková zpráva

Pro vytápění i chlazení by v budoucnu Břeclavští mohli využívat energie z geotermálních vrtů. Energie z podzemí může být zdrojem tepla i elektrické energie. Břeclav řeší tuto problematiku intenzivně od loňského roku, kdy energetická krize ukázala velkou slabinu města, které je z velké části zásobováno teplem centrálně.

Břeclav jedná o využití geotermální energie
Foto: breclav.org
Popisek: Pohled na Břeclav

Zkušenosti by mohla Břeclav čerpat u Rakušanů, kteří vizi využití geotermální energie rozvíjí již delší dobu. Se starosty Lednicko-valtického areálu se o tématu bavili na neformální schůzce ve Valticích. „Oslovil nás starosta Schrattenbergu s dotazem, zda bychom měli zájem absolvovat diskuzi ohledně možnosti využití geotermální energie. I my v Břeclavi totiž hledáme nové formy alternativních energií. Proto jsme této nabídky využili,“ uvedl starosta Břeclavi Svatopluk Pěček.

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31653 lidí

Obdobné téma se přitom na valtické radnici řešilo už zhruba před dvanácti lety. „Tehdy se v oblasti mezi Valticemi a Schrattenbergem uvažovalo o rozvoji lázeňství. Zkušební vrty, které hledaly léčebnou vodu, prokázaly také zdroje geotermální energie,“ poznamenal geolog Friedrich Marsch, který se na obou stranách hranice zabývá projekty souvisejícími s těžbou ropy, zemního plynu a geotermální energií.

Pro Břeclav myšlenka využití alternativních zdrojů energie není cizí. Město aktuálně instaluje fotovoltaiku na svých budovách a intenzivně se věnuje energetickému managementu. „V Břeclavi se v loňském roce ukázalo, jak významně jsme závislí na jedné komoditě, a to je plyn,“ konstatuje místostarosta Jakub Matuška. „Myšlenka využití geotermální energie je pro nás velmi zajímavá. Loni jsme již jednali se společností E.on, další jednání povedeme v blízké budoucnosti. Pro město naší velikosti musíme hledat adekvátně velký zdroj,“ doplnil, že i tímto směrem Břeclav uvažuje.

To, jestli se Břeclav pustí do spolupráce s Rakušany, bude záviset na další analýze legislativních, praktických i ekonomických otázek. Rakušané již mají hotové první studie a chtěli by spustit průzkum, který má odhalit, kde přesně jsou zdroje termální nebo horké vody. „Spolupráce s rakouskou stranou je pro nás důležitá, navazuje na spolupráci mezi našimi zeměmi a zejména výměna know-how je neocenitelná. Také nám ale umožňuje získat podporu z programů přeshraniční spolupráce,” uzavírá Matuška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

19:06 Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

V lesním terénu vrchu Háj byla nedávno dokončena stavba sedm kilometrů dlouhé přírodní trasy pro vyz…