Brno: Cesty na Ústředním hřbitově čeká oprava

24.06.2019 17:58

Ústřední hřbitov bude komfortnější a bezpečnější. Nyní se pracuje na koncepci rozvoje, obnovy a údržby zeleně a areál také čeká oprava asfaltových cest. Radní dnes schválili projektový záměr na tuto rekonstrukci a zařadili investiční akci do operativního plánu investic.

Brno: Cesty na Ústředním hřbitově čeká oprava
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Předmětem projektového záměru je rekonstrukce komunikací v první (nejstarší) části pohřebiště Ústředního hřbitova v Brně. Předpokládá se vybudování nových zpevněných ploch oddělených obrubníky a sjednocení prostoru před hrobovými místy včetně rekonstrukce povrchů a parkovacích ploch u vstupu z ulice Vídeňské.

„Na Ústředním hřbitově je dlouhodobě špatný stav asfaltových cest zejména v nejvíce frekventované části areálu. Jedná se o nejstarší část s největším provozem pěších i vozidel. Poškozená cestní síť limituje lidi, kteří mají potíže s chůzí, a k dobrému dojmu rozhodně nepřispívá. Chybí také osvětlení hlavních cest, což se naplno projeví na podzim a v zimě, kdy se brzy šeří. Cílem rekonstrukce je, aby byl hřbitov komfortní pro návštěvníky, bezpečný a reprezentativní,“ uvedl první náměstek primátorky města Petr Hladík.

Práce potrvají čtyři až pět let

Materiálové řešení v sobě musí skloubit požadavky provozovatele, památkové péče, ochrany kořenového systému a požadavek bezbariérovosti. Pro památkáře jsou prozatím přípustné kombinace materiálů živice, kamenná dlažba a mlat.

„Součástí projektového záměru je i doplnění orientačního, vodicího, osvětlení hlavních komunikací. Mělo by jít o umístění svítidel zapuštěných mezi cestu a hrobová místa. Dále se bude řešit koncepce optických kabelů, jako jsou kamerový systém, internet, telefon atd., a rekonstrukce hrobů poškozených kořenovým systémem,“ dodal Petr Hladík.

Příprava a realizace opravy asfaltových cest by měly stát 103 637 000 Kč včetně DPH, práce začnou pravděpodobně příští rok a potrvají čtyři až pět let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

11:17 Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

V rámci příprav oslav 90. výročí založení Botanické zahrady Petra Albrechta v Prostějově, které se u…