Brno: Dvě chytré zastávky pro MHD vybudovala ČEZ ESCO

20.09.2018 17:32

Nejen aktuální odjezdy vozů, ale i vyhledávání v jízdních řádech, informace o kulturním dění v Brně nebo o počasí: to vše nabízí dvě chytré zastávky na Moravském náměstí. Kromě moderního designu vynikají zastávky dotykovou obrazovkou, zásuvkami pro dobíjení mobilních zařízení nebo například malou meteostanicí se zabudovaným detektorem polétavého prachu.

Brno: Dvě chytré zastávky pro MHD vybudovala ČEZ ESCO
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Cestující může sledovat aktuální informace o hromadné dopravě, počasí nebo například kulturní tipy. Současně může listovat v jízdních řádech, zjišťovat si informace o svém spoji či možnostech přestupu v rámci Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje. Vedle informací o odjezdech vozidel či grafického znázornění linek zobrazuje zastávka i informace o aktuálních změnách v dopravě zadaných dispečinkem, především se jedná o probíhající provozní omezení.

Unikátním zařízením je například meteostanice, která ukazuje cestujícím aktuální teplotu, vlhkost, UV index. Detektor polétavého prachu zobrazující orientačně údaje v dané lokalitě. Zastávky využívají úsporného LED osvětlení a mají vedle dvou bezpečnostních kamer i SOS tlačítko pro přivolání pomoci.

„Dopravní podnik města Brna se nebojí nových, chytrých řešení. Dalším příkladem je právě tato zastávka, která nemá v Brně ani v celé republice obdoby a funguje ve zkušebním režimu. Pokud se zastávka osvědčí, bude snahou města, ale i dopravce, jejich počet rozšiřovat také na další místa v Brně,“ vysvětlil primátor města Brna Petr Vokřál.

Zařízení je odolné vůči vlivům počasí

„K modernímu městu patří vedle chytrých budov také chytrá doprava a Brno jde inteligentním systémům naproti. Brněnské zastávky jsou v českém kontextu unikátní a jsme rádi, že jsme se na tomto projektu mohli podílet. Doufám, že i nadále budeme spolupracovat a společně s dopravním podnikem a cestujícími budeme zastávky vylepšovat, aby jim co nejlépe vyhovovala,“ doplňuje Kamil Čermák, generální ředitel ČEZ ESCO.

Zařízení chytré zastávky je instalováno tak, aby bylo odolné proti vlivu větru i deště a bez potíží schopno fungovat v minimálním teplotním rozsahu -30°C až + 45 °C (ve stínu). Zastávky byly vybudovány v letních měsících, kdy tramvajová trať v ulici Milady Horákové v úseku Koliště – Rooseveltova procházela rekonstrukcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.