Brno: Gorkého a Arne Nováka čeká rekonstrukce, je nutné opravit kanalizaci a vodovod

09.08.2017 10:43

Rada města schválila výběrové řízení na zhotovitele veřejné zakázky rekonstrukce kanalizace a vodovodu v ulicích Gorkého a Arne Nováka a následnou obnovu povrchů. Předpokládaná hodnota veřejné zakázky na stavební práce činí 90 196 744 Kč. Předpokládaná doba výstavby je 16 měsíců. Termín zahájení bude stanoven v závislosti na splnění zákonných lhůt výběrového řízení a technologických možnostech ve stavební sezóně.

Brno: Gorkého a Arne Nováka čeká rekonstrukce, je nutné opravit kanalizaci a vodovod
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Cílem rekonstrukce je zlepšení nevyhovujícího stavu kanalizace a vodovodu v ulicích Gorkého v úseku mezi ulicemi Veveří a Úvoz a v ulici Arne Nováka. Díky rekonstrukci zde dojde ke zlepšení odtokových poměrů v kanalizaci a zlepšení stavu zásobování pitnou vodou v dané lokalitě. Po dokončení prací na kanalizaci a vodovodu bude následně provedena obnova povrchů v souladu se zpracovanou studií, která byla po dohodě s městskou částí Brno-střed již projednána s občany,“ uvedl náměstek primátora Richard Mrázek.

Rekonstrukce v číslech:
• Celková délka rekonstruované kanalizace 689,20 m
• Celková délka rekonstruovaného vodovodu 727,00 m
• Rekonstrukce kanalizačních přípojek  76 ks v celkové délce 890,35 m
• Rekonstrukce vodovodních přípojek  42 ks v celkové délce pod veřejnou částí 365,20 m
• Následně budou provedeny práce na rekonstrukci vozovky v celkové délce 689,53 m (559,71 m v ulici Gorkého a 129,82 m v ulici Arne Nováka)
• Chodníky budou oboustranné a budou v nich vytvořeny prostory pro výsadbu stromů. K posílení pobytové funkce ulice se počítá s vybavením mobiliářem, který bude mít funkci užitnou i estetickou.

O projektu rozsáhlé modernizace obou ulic se začalo diskutovat již před dvěma lety, kdy vznikla shoda mezi městem Brnem, Brněnskými vodárnami a kanalizacemi i městskou částí Brno-střed, že tyto ulice si zaslouží nejen nutnou výměnu vodovodního a kanalizačního potrubí, ale i komplexní a promyšlenou renovaci veřejného prostoru, která povede ke zkvalitnění života jak místních obyvatel, tak i provozovatelů, návštěvníků, studentů či pracovníků z Filozofické fakulty a dalších procházejících. Cílem bylo vrátit veřejný prostor zpět lidem a vytvořit tak prestižní a vzorové řešení moderní přestavby ulic v Brně.

V květnu 2017 pak skončila dlouhá projektová příprava, s níž byla nyní veřejnost seznámena. Návrh spočívá nejen v opravě toho, co je pod zemí, ale zejména toho, co je vidět na povrchu – veřejného uličního povrchu. Inspirací se projektu staly realizované ulice evropských velkoměst.

Obě ulice se nacházejí ve zklidněné zóně 30, což umožnilo řešení dopravních opatření, která zajistí přehlednější, a tedy i bezpečnější pohyb v ulicích pro malé i velké chodce, motoristy i cyklisty. Pro větší bezpečnost budou do úrovně chodníku vyvýšeny křižovatky Gorkého X Jaselská a Gorkého X Jiráskova, lokálním rozšířením chodníků vzniknou nová místa pro bezpečné přecházení a místa pro předzahrádky. Ulice bude doplněna novými lavičkami. Své místo zde budou mít také stojany pro kola a parkovací stání pro bikesharing a carsharing. Dominantami modernizovanými ulicemi se pak, v následujících letech, stanou veliké aleje nově vysázených stromů, okrasných třešní a hrušní, které budou mít velké a vzdušné koruny. Budou tak poskytovat více stínu pro pobyt pod nimi.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sokolov: Strážníci a policisté chystají společnou preventivní akci, zaměřenou na správné parkování

19:06 Sokolov: Strážníci a policisté chystají společnou preventivní akci, zaměřenou na správné parkování

Špatně zaparkovaná auta. Problém, který strážníci i policisté musí v Sokolově řešit čím dál tím čast…