Brno: Iniciativa Seniorská obálka míří z jižní Moravy na Slovensko

11.09.2019 21:18

Ve středu 11. září 2019 se v brněnském sídle Jihomoravského kraje uskutečnilo pracovní setkání se slovenskou delegací, která přijela do České republiky pro informace k převzetí Seniorské obálky.

Brno: Iniciativa Seniorská obálka míří z jižní Moravy na Slovensko
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Seniorská obálka, která má usnadnit řešení v situaci tísně a ohrožení zdraví nebo života, byla od loňského června distribuována do nemocnic, na výjezdová stanoviště Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje a je ke stažení na webových stránkách https://www.seniorskapolitikajmk.cz/46-seniorska-obalka.html . Jde o kartu, na které senioři (i za pomoci příbuzných nebo svého praktického lékaře) vyplní základní údaje o svých alergiích, nemocech, lécích (včetně dávkování) a kontakty na své blízké osoby a praktického lékaře. Údaje pak budou umístěny na viditelném místě v bytě (na dveřích lednice nebo vnitřní straně vchodových dveří).

„Tyto údaje, které by měly být pravidelně aktualizovány, poslouží v případě zásahu záchranářů k rozhodnutí o tíži zdravotního stavu, optimální terapii na místě nebo nutnosti transportu do zdravotnického zařízení,“ uvedl jihomoravský radní Milan Vojta. „Těší mě, že Seniorská obálka brzy zdomácněla, zejména tam, kde žijí lidé osamoceně, a napomáhá v důležitých situacích, urychluje čas a rozhodování při záchraně života,“ zdůraznil radní Vojta.

Setkání se uskutečnilo za účasti odborné gestorky projektu Politika stárnutí na krajích MPSV Mileny Černé, národní koordinátorky Seniorské obálky Dany Žižkovské, náměstka hejtmana Marka Šlapala, radního Milana Vojty, který jako první udělil Seniorské obálce svoji záštitu a spoluautorů Seniorské obálky, zdravotníků Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje. Setkání se také zúčastnili zástupci krajských ředitelství dalších složek IZS Jihomoravského kraje. Tedy všech aktérů, kteří stáli u zrodu Seniorské obálky v loňském roce.

Pro slovenskou delegaci následoval program přenosu dobré praxe, který s projektem MPSV Politika stárnutí na krajích připravily i městské části Brno-Sever, Brno-Žabovřesky, Brno-střed a Brno-Medlánky.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český Krumlov: Na úřad s občankou v mobilu

7:04 Český Krumlov: Na úřad s občankou v mobilu

V lednu byly spuštěny eDoklady – aplikace, která v zabezpečené formě obsahuje občanský průkaz. Posky…