Brno: Interiér Mahenova divadla by se měl stát kulturní památkou

07.02.2012 7:26

Město Brno bude usilovat o prohlášení interiéru Mahenova divadla v Brně za kulturní památku. Rozhodla o tom Rada města Brna dne 1. února 2012.

Brno: Interiér Mahenova divadla by se měl stát kulturní památkou
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

V současné době je památkově chráněna pouze budova Mahenova divadla, postavená v letech 1881–1882, která je zapsaná v Ústředním seznamu kulturních památek. Snahou města je památkově chránit také některé prvky v interiéru, zejména svítidla.

„Národní divadlo v Brně prochází v současnosti velkou rekonstrukcí. Mám nyní na mysli zejména Janáčkovo divadlo, kde jsme již investovali více jak půl miliardy korun. Pokud by se nám podařilo přesvědčit ministerstvo kultury, pak bychom na obnovu interiéru Mahenova divadla mohli žádat o finanční prostředky také ze státního rozpočtu,“ uvedl primátor města Brna Roman Onderka.

Původní svítidla

Jedná se o svítidla nad lóžemi vyšších pořadí, originální lustr ve foyer nad schodištěm, svítidla ve foyer a dále v prostoru bufetu, v hledišti a na chodbách.

Prohlášením souboru původních svítidel a původních sedadel v Mahenově divadle za kulturní památku by tyto cenné prvky vybavení interiéru získaly památkovou ochranu, nebylo by možné je zaměnit či do nich neodborně zasáhnout a na jejich obnovu by bylo možné žádat o dotace z rozpočtu Ministerstva kultury ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Brno.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…