Brno: Lékařská fakulta představuje jedovaté i léčivé rostliny

24.06.2014 10:56 | Zprávy

Lékařská fakulta Masarykovy univerzity minulý týden otevřela výstavu léčivých rostlin. Návštěvníci zde budou moci zhlédnout nejen léčivky, ale i jedovaté, aromatické či vědecky perspektivní rostliny. Výstava je přístupná každý den od 9 do 18 hodin.

Brno: Lékařská fakulta představuje jedovaté i léčivé rostliny
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

„Návštěvníkům můžeme ukázat přes 900 druhů a odrůd rostlin. Jsou mezi nimi jak domácí rostliny, tak málo známé léčivky z celého světa, a to včetně ohrožených druhů,“ vypočítává vedoucí Centra léčivých rostlin Gabriela Křemenová.

Některé z těchto rostlin jsou zajímavé také například svou historickou hodnotou. „Nejvíce se návštěvníci zajímají o mandragoru,“ usmívá se Křemenová. „Ve středověku se jí totiž připisovaly magické účinky. V moderním lékařství se ale nepoužívá. Celá rostlina je jedovatá,“ vysvětluje.

Bylinky na zahradě

V rámci výstavy se návštěvníci seznamují přímo s živými rostlinami, vysazenými v záhonech. Na místě budou navíc k dispozici odborní pracovníci zahrady, se kterými je možné problematiku konzultovat. Díky tomu je výstava vhodná pro všechny zahrádkáře, kteří s léčivkami experimentují či s jejich pěstováním chtějí začít. Navíc lze na místě zakoupit sazenice a hotové produkty z rostlin.

Zahrada se nachází na Údolní ul. č. 74, konečná stanice tramvaje č. 4. Vstupné je již tradičně dobrovolné.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Brno.cz

porodnost

Paní Schillerová, nemyslíte, že alfou a omegou zvýšení porodnosti je kromě toho, co píšete hlavně zvýšení životní úrovně občanů ČR a zvýšení mezd? A jestli si to myslíte, máte i plán, jak toho docílit? A co jste proto udělali dosud - třeba za období, kdy jste byli ve vládě a třeba vy sama jste byla ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Město podpořilo pacienty s roztroušenou sklerózou

7:37 Jihlava: Město podpořilo pacienty s roztroušenou sklerózou

Na parkánu v ulici Hradební ode dneška rostou slunečnice. Zástupci vedení města, neziskové organizac…