Brno: Město stanovilo výši, v níž bude nájemníkům kompenzovat opravy

19.07.2020 17:25

Změna pravidel pronájmu městských bytů, kterou brněnští zastupitelé schválili v červnu, umožnila městským částem nechat nájemníky provádět drobnější opravy a rekonstrukce na vlastní pěst. Radní schválili ceník stanovující maximální výši uznatelných nákladů u jednotlivých typů prací.

Brno: Město stanovilo výši, v níž bude nájemníkům kompenzovat opravy
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Červnové usnesení uvolnilo městským částem ruce v tom, že mohou nabídnout zájemcům o městské byty i ty jednotky, které nejsou bez oprav způsobilé k užívání. Jde přitom zvláště o drobné rekonstrukce, rozsáhlejší práce bude stále provádět město nebo městská část.

Celkové náklady na provedení drobných prací nesmí přesáhnout limit 2 500 Kč/m2. „K tomu jsme nyní stanovili limit pro jednotlivé typy úprav. Do ceny jsme zahrnuli veškeré související náklady, jako je demontáž stávajícího zařízení, montáž nového, cena materiálu, stavební práce apod. Při určování limitu jsme vycházeli z cenové soustavy RTS, pracovali jsme také s aktuálně používanými ceníky v městských částech Brno-střed a Brno-sever,“ popsal náměstek primátorky pro oblast bydlení a správy majetku Jiří Oliva.

„Nájemník samozřejmě může do zařízení investovat i více. Kompenzaci, například umořením v nájmu, ale městská část poskytne pouze do výše stanovené ceníkem. Situace tak ale přinese výhody pro obě strany. Městské části se budou moci soustředit na větší opravy a drobné nechat nájemníkům, kteří se tak dostanou k většímu množství bytů než dosud. Obyvatelům se tím zároveň otevírá možnost zvelebit si byty podle svých představ,“ doplnil Jiří Oliva.

Výše uznatelných nákladů se bude každý rok k 1. červenci navyšovat o částku odpovídající indexu ročního nárůstu cen stavebních děl, který vyhlašuje Český statistický úřad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Cena Vladimíra Boučka putovala do rukou svých nových držitelů

19:27 Uherské Hradiště: Cena Vladimíra Boučka putovala do rukou svých nových držitelů

Ludmila Dvořáková, která vytváří kraslice zdobené voskovou batikou a Alena Minaříková, která se věnu…