Brno: Město znovu nabízí kompostéry se slevou

26.08.2015 10:42

Úspěšný projekt dotovaných kompostérů pro brněnské domácnosti pokračuje. Zájem občanů zejména o větší kompostéry o objemu 900 litrů a více byl v minulých letech značný. Proto městští radní schválili nákup dalších kompostérů typu Thermo-Star.

Brno: Město znovu nabízí kompostéry se slevou
Foto: Brno-stred.cz
Popisek: Nová radnice v Brně

Tentokrát se jedná o objem 1000 litrů v počtu 200 kusů. Cena jednoho kompostéru je 2350 korun, ale vzhledem k tomu, že město tento způsob snižování organického odpadu podporuje, bude prodejní cena pro občany poloviční, tedy 1170 korun.

„Podpora kompostování je účinnou formou předcházení vzniku odpadů. Díky ní už teď město ušetří zhruba 500 tisíc korun ročně za likvidaci odpadů ve spalovně. Navíc vyrobený kompost umožní vrátit živiny do půdy tam, kde jsou potřeba. Projekt podpory domácího i komunitního kompostování tedy budeme do budoucna dále rozvíjet,“ vysvětlil náměstek primátora Martin Ander.

Roční úspora za spalné představuje v průměru 500 korun za každou domácnost využívající kompostér. Z toho vyplývá, že dotace se městu vrátí zpět během tří let.

Snaha města o snížení množství bioodpadu vychází z pilotního projektu domácího kompostování, který se realizoval v letech 2009 až 2012 v Žebětíně. Poté proběhla první fáze nákupu dotovaných kompostérů – jak typu K400 o objemu 400 litrů v ceně 790 korun, tak typu Thermo-King 900 o objemu 900 litrů v ceně 960 korun, který je již vyprodán. Uvedené prodejní ceny byly sníženy o dotaci města.

Zájemci o dotované kompostéry projdou školením

Žadatel o kompostér musí být fyzická osoba starší 18 let a mít trvalé bydliště v Brně. Zakoupený kompostér je pak povinen umístit v Brně. Každý z žadatelů o kompostér projde školením o kompostování. Školení i prodej kompostérů se uskuteční ve stanovených termínech, a to vždy od 18 hodin v ENVI centru brněnské spalovny na Jedovnické 2.

O kompostéry lze žádat prostřednictvím webového formuláře nebo telefonicky na Odboru životního prostředí Magistrátu města Brna na čísle 542 174 552.

Více informací najdete ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

7:17 Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

V Hradci Králové se na více než dvou desítkách míst objeví barevné koše na tříděný odpad. Lidé tak b…