Brno: Moravská galerie zpřístupnila své sbírky on-line

09.06.2017 17:06

Moravská galerie v Brně spustila on-line katalog svých sbírek a zařadila se tak po bok světových galerií a muzeí „kráčejících s digitální dobou“.

Brno: Moravská galerie zpřístupnila své sbírky on-line
Foto: Brno-stred.cz
Popisek: Nová radnice v Brně

Přesně dvě stě let poté, co byly 5. června 1817 prvním zápisem do inventární knihy symbolicky založeny její sbírky, zpřístupnila je Moravská galerie ve webovém katalogu. Prostřednictvím webové stránky  prezentuje veřejnosti téměř 200 tisíc uměleckých předmětů různého charakteru – volné umění, tedy malbu, kresbu, grafiku a plastiku od nejstaršího období po současnost, a také fotografii, užité umění, grafický design a architekturu.

Galerie tak může představit sbírky v jejich úplnosti a on-line katalog jí navíc umožní vytváření tzv. sbírkových kolekcí, které budou propojovat jednotlivé sbírky.

„Změní se tak nejen pohled na kulturní hodnoty, které Moravská galerie spravuje – běžný uživatel si uvědomí bohatství sbírkového fondu, ale otevřou se i možnosti práce se všemi sbírkami tam, kde fyzická manipulace se sbírkovým předmětem není možná. Sbírky touto virtuální cestou otevíráme všem badatelům, studentům, pedagogům, ale i osobám fyzicky znevýhodněným,“ uvedla Pavla Obrovská, vedoucí Odboru správy sbírek Moravské galerie.

Jednotlivé položky si zájemci mohou na webové stránce vyhledávat dle autora, techniky, výtvarného žánru, materiálu, námětu a také místa vzniku. Ke konkrétnímu dílu jsou v katalogu přiřazeny základní informace – signatura, jméno autora, název díla, místo a datum vzniku, technika, rozměry, datum akvizice, žánr, původnost, inventární číslo. Databáze bude také neustále doplňována.

Inspirací pro vytvoření efektivního vyhledávacího katalogu on-line byla slovenská databáze www.webumenia.sk  spravovaná Slovenskou národní galerií, na níž budou nyní zpřístupněny i nejreprezentativnější části sbírky Moravské galerie. Více informací ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

11:33 Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

Některé projekty v krajském městě se neobejdou bez dobré spolupráce a komunikace mezi krajem a měste…