Brno: Na náměstí Svobody vyrostla obří nanostruktura

16.04.2021 15:47

Stále to není úplně známá věc, ale Brno je mimo jiné i jedním ze světových center elektronové mikroskopie. Tento zajímavý obor představují popáté Dny elektronové mikroskopie (DEM). Seznamte se se světem opravdu zblízka – do 18. dubna.

Brno: Na náměstí Svobody vyrostla obří nanostruktura
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Nahlédnout do nanosvěta můžete třeba na výstavě „Mikrosvět na Svoboďáku“. Brno se dostalo pod drobnohled a na snímcích si ho prohlédnete až milionkrát zvětšené elektronovým mikroskopem. Detaily města tak nepřestávají fascinovat.

Na náměstí Svobody bezesporu nepřehlédnete ani obří nafukovací nanostrukturu. Šest metrů vysoký bílý objekt je inspirován záběry z elektronových mikroskopů a jejich obrázky zdobí i některá okna struktury. Každý do ní může vstoupit a třeba si vyfotit selfíčko na památku.

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí

Jako suvenýr poslouží šťastlivcům taky speciální kulička, která 13krát denně, v každou celou od 11 do 23 hodin, vypadne z orloje.

Další program DEM bude probíhat letos online. Přednášky nebo panelové diskuze s předními odborníky z oboru elektronové mikroskopie najdete na webu DEM (ZDE). Diskuzí se zúčastní i světově uznávaný vědec Ondřej Křivánek, který se věnuje rozlišení transmisních elektronových mikroskopů. Dále zhlédněte i živou ukázku práce přímo na elektronových mikroskopech a díky nim uvidíte na vlastní oči rozdíl mezi normální a nanorouškou.

Mezi všemi přednáškami a diskuzemi si protáhněte tělo procházkou, ale ne jen tak ledajakou. Malinovského náměstí je začátkem historického exkurzu po brněnských stopách elektronové mikroskopie, která letos slaví v Brně již 70. výročí. Trasa plná úkolů a poznání končí v Technologickém parku. Půjdete i kolem Technického muzea, který byl původně budovou Tesly, kde se začaly první brněnské elektronové mikroskopy vyrábět sériově.

(zdroj: brno.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…