Brno: Největší architektonická soutěž v ČR přinesla podobu nového nádraží

25.07.2021 15:20

Mezinárodní architektonická soutěž na nové nádraží zná svého vítěze. Tím je nizozemský ateliér Benthem Crouwel Architects. Výběr odborné poroty, ve které zasedla architektka Eva Jiřičná nebo urbanista Peter Gero, potvrdilo v tomto týdnu vedení města Brna i Správa železnic.

Brno: Největší architektonická soutěž v ČR přinesla podobu nového nádraží
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Nová brána do města, odkazující na funkcionalistické časy Brna, i impulz pro celou čtvrť Trnitou. Takové bude nové hlavní nádraží, jehož podobu dnes představily město Brno, Správa železnic a Kancelář architekta města Brna (ZDE).

Do dvoufázové užší mezinárodní urbanisticko-dopravně architektonické soutěže se přihlásilo na padesát architektů, vítězně z nich vzešel nizozemský tým Benthem Crouwel Architects. Ten má s nádražními budovami bohaté zkušenosti – navrhl hlavní nádraží v Rotterdamu, Amsterodamu nebo Haagu.

Soutěž byla svým rozsahem mimořádná, protože úkolem soutěžících bylo navrhnout nejen novou nádražní budovu se vším, co k ní patří, ale i podobu přiléhajících veřejných prostranství, budov pro administrativu, bydlení a veřejnou vybavenost v okolí. Nádraží bude odpovídat nejnovějším trendům v technickém vybavení železnice a stane se dopravním uzlem, který odpovídá velikosti města. Budova by mohla být podle aktuálních odhadů hotová v letech 2032–2035.

Všechny návrhy z obou fází soutěže si budete moci prohlédnout na výstavě v Křížové chodbě brněnské Nové radnice. Vernisáž za účasti vítězného týmu proběhne 30. září 2021. Představen bude i velký model nové čtvrti Trnitá, který během svého hodnocení využívala odborná porota.

(zdroj: brno.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…