Brno: Nová spalovna - z odpadků umí vyrobit teplo i světlo

10.09.2011 15:50

Když vyhodíme do koše konzervu, možná ani nevíme, že si díky tomu můžeme dát třeba horkou sprchu. Při spalování totiž dochází k přeměně odpadků na jinou energii. A Brno se nyní může pyšnit novým primátem - má po rekonstrukci tu nejmodernější spalovnu v republice.

Brno: Nová spalovna - z odpadků umí vyrobit teplo i světlo
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Spalovna komunálních odpadů v Líšni, kterou provozuje městská společnost SAKO Brno, procházela rozsáhlou obnovou téměř tři roky. Slavnostního otevření se nový provoz dočkal 7. září. „Dokončili jsme přeměnu brněnské spalovny v moderní a zejména ekologicky šetrnou spalovnu, která splňuje přísné emisní limity, jež mají vliv na kvalitu ovzduší. Brno má nyní ze všech třech spaloven komunálního odpadu v ČR, z nichž další dvě jsou v Praze a Liberci, tu nejlepší technologii," uvedl primátor města Brna Roman Onderka.

Při rekonstrukci byly vybudovány dvě nové linky na spalování odpadů, z nichž každá má moderní parní kotel včetně systému čištění spalin polosuchou metodou a systému odškvárování a dopravy popílku. Každý z kotlů o výkonu cca padesát tun páry za hodinu dokáže při plném provozu spálit až šestnáct tun odpadu za hodinu. Pomocí uvedeného zařízení tak může SAKO ekologicky šetrným způsobem využít až 224 tisíc tun komunálních odpadů ročně.

Podstatnou novinkou je, že spalovna přešla od dřívější pouhé výroby tepla pro centrální zásobování města Brna ke kombinované výrobě tepla i elektřiny, navíc s vysokým stupněm využití energie ze spalovaných odpadů. Její chod rovněž zmenšuje objem směsného komunálního odpadu o 90 % původních hodnot a snižuje jeho hmotnost na třetinu. Krom toho spalovna pomůže i k efektivnějšímu třídění odpadů. Vedle vlastního spalovacího zařízení zde totiž vyrostla zcela nová dotřiďovací linka na separovaný sběr s kapacitou 10 000 tun za rok, která umožní lepší recyklaci odpadků.

Celkové náklady na rekonstrukci spalovny dosáhly 94 milionů eur, projekt byl spolufinancován Evropskou unií, Státním fondem životního prostředí a statutárním městem Brnem ve výši 49,9 milionů eur.

Další zprávy z Brna čtěte ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Brno.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…