Brno: Nový smart systém umožní dálkové odečty vody

11.09.2018 16:01 | Zprávy

Brněnské vodárny a kanalizace zavádějí chytré vodoměry, které umožňují dálkové odečty spotřeby vody. Do konce roku 2019 jich společnost chce zprovoznit šest tisíc na místech s vyšší spotřebou, u dalších předpokládá instalaci na dalších místech. Na vyžádání je ale možné nový vodoměr získat i mimo harmonogram.

Brno: Nový smart systém umožní dálkové odečty vody
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Několikrát denně zaznamenávají informace a dokážou je přenášet na dálku. Díky tomu umí upozornit na úniky i při skrytých poruchách. Ty se jinak projevují třeba protékáním toalet nebo pojistných ventilů zásobníků teplé vody, které zákazníky přijdou zbytečně draho a navíc se kvůli nim plýtvá vodou. Přes webovou aplikaci je navíc možné mít je neustále pod kontrolou.

Nové „smart“ vodoměry jako rozšíření svých služeb začíná na vybraná místa s vyšší spotřebou vody instalovat společnost Brněnské vodárny a kanalizace ve spolupráci se Statutárním městem Brnem. Společně se tak podílejí na tom, aby se Brno stalo „chytrým městem“.

„Koncept Smart City Brno 2050 představilo město Brno již v roce 2015. Zaměřuje se v něm na kvalitu života, zdroje a státní správu. Životní prostředí, zdroje pitné vody, jejich správa, distribuční sítě a odběratelská řešení do konceptu spadají rovněž. Jsme rádi, že zákazníci budou moci lépe šetřit s vodou díky novým technologiím, snižovat ztráty a spotřebovávat vodu bez plýtvání,“ říká primátor města Brna Petr Vokřál.

Zařízení dovede upozornit i na skryté úniky vody

Akciová společnost Brněnské vodárny a kanalizace nové technologie pro dálkové odečty vody testovala od loňského roku. V současné době jsou již prověřeny a mohou se instalovat přímo ke koncovým uživatelům. „Projekt si klade za cíl umožnění dálkového odečtu vody postupně pro všechna odběrná místa na území města Brna. Jedná se o hlavní vodoměry na vstupech do nemovitostí,“ říká za společnost Renata Hermanová s tím, že do konce roku 2019 by mělo být do provozu uvedeno šest tisíc „smart“ vodoměrů – a to na místech s vyšší spotřebou, která pokrývají celkem asi 80 procent spotřeby vody ve městě.

Na dalších místech bude služba zřízena v průběhu dalších let, na vyžádání lze ale „smart“ vodoměr získat i mimo plánovaný harmonogram postupného připojování. Služba je určena všem zákazníkům společnosti Brněnské vodárny a kanalizace, kteří bydlí v Brně a mají uzavřenou smlouvu o dodávce pitné vody a odvádění odpadních vod. „Výhodou dálkového odečtu vody je snížení nezbytného počtu návštěv pracovníků vodáren. Zařízení také dovede upozornit i na skryté úniky vody, kterých si jinak zákazník třeba delší dobu nevšimne,“ dodává náměstek primátora pro oblast technickou a majetkovou Richard Mrázek.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Poděkování dobrovolníkům - sobotní Slovácký festival chutí a vůní

22:41 Uherské Hradiště: Poděkování dobrovolníkům - sobotní Slovácký festival chutí a vůní

Chceme srdečně poděkovat všem dobrovolníkům, kteří nám minulou neděli pomohli pytlovat písek a stavě…