Brno: Odborníci diskutovali na téma sucha a vody. Názory na příčiny a řešení se často rozcházejí

20.05.2019 16:59

Sucho a nedostatek pitné vody. Problém, který je v posledních letech problémem číslo jedna pro vodohospodáře, zemědělce, lesníky i města samotná.

Brno: Odborníci diskutovali na téma sucha a vody. Názory na příčiny a řešení se často rozcházejí
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

V pátek 17. května proto do Brna přijeli diskutovat starostové měst a obcí spolu s odborníky, zástupci ministerstev a vodohospodáři na setkání u kulatého stolu s názvem Socho, povodně, voda a hospodaření s ní. Již pátý ročník akce pořádala společnost Magnus Regio.

Končí náš vodní blahobyt? Touto otázkou uvedl svůj výstup zástupce z Ministerstva zemědělství RNDr. Pavel Punčochář, CSc. „Z hlediska disponibilních zdrojů vody na jednoho obyvatele je Česká republika v rámci Evropy na 4. místě od konce žebříčku. Za námi je jen Dánsko a státy jako Kypr a Malta,“ řekl Punčochář.

Dále pak upozornil na to, že typů sucha je hned několik a často mezi nimi dochází k záměně a chybné interpretaci stran laické veřejnosti a médií. „Jako sucho zemědělské označujeme nedostatek vody v půdě a krajině, zatímco sucho hydrologické je nedostatek vodních zdrojů,“ vysvětlil. V případě sucha meteorologického se pak jedná o zápornou odchylku srážek od normálu během určitého časového období.

Příčin sucha je hned několik

Česká republika bývá často nazývána střechou Evropy. Žádný z významným evropských toků k nám nepřitéká, voda z našeho území pouze odtéká. Jsme tak závislý pouze na vodě srážkové. Důsledkem změn klimatu je pak další faktor – celkový úhrn srážek se sice nemění, mění se jejich distribuce v průběhu roku a regionálně.

Zatímco povrchové zdroje vody se pak v přehradních nádrží doplní i při relativně mírné zimě, kdy jsou zásoby sněhu v nižších polohách malé, doplnění objemů podzemních vod a dosažení hladiny odpovídající dlouhodobému průměru z předchozího období se nedaří, jejich hladina je přibližně na 80 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

19:06 Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

V lesním terénu vrchu Háj byla nedávno dokončena stavba sedm kilometrů dlouhé přírodní trasy pro vyz…