Brno: Odvážlivci přespí venku. Podpoří lidi bez domova

18.11.2015 21:25

Již potřetí se v Brně uskuteční pozoruhodná Noc venku – akce, která kultivovaným způsobem upozorňuje na složitý fenomén bezdomovectví.

Brno: Odvážlivci přespí venku. Podpoří lidi bez domova
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Setkání s lidmi bez domova v člověku může vyvolávat různé emoce – strach o ně nebo také o sebe, rozhořčení, lítost, potřebu jim pomoci nebo naopak přání, aby se zdržovali co nejdál. Porozumět tomu, co lidé bez domova prožívají a jaká existují možná řešení, není vůbec jednoduché. I proto vznikla Noc venku, která nabízí možnost setkat se s bezdomovectvím intenzivněji a možná jinak než při letmém kontaktu s tímto světem.

Poslouží k tomu bohatý program: koncerty kapel (zahraje Biorchestr a SART), promítání filmu Mallory dokumentaristky Heleny Třeštíkové, výtvarná dílna, divadlo fórum, ale i bohoslužba a pieta za lidi, kteří na ulici zemřeli v posledním roce. Chybět nebudou informační stánky a občerstvení.

Noc venku je také výrazem solidarity a podpory lidí, kteří mají s životem bez domova autentickou zkušenost. Uskuteční se 19. listopadu na Moravském náměstí před kostelem sv. Tomáše a také ve vnitřních prostorách – v Moravské galerii a v kostele. Program začíná v 17 hodin a potrvá téměř do půlnoci. Poté si odvážlivci mohou troufnout přečkat noc venku, zřejmě za méně příznivých klimatických podmínek, a aspoň zčásti vyzkoušet, jaké to je nemít „doma“. Loni bylo spáčů na čtyři desítky z přibližně 400 účastníků.

Noc venku pořádá Odbor sociální péče Magistrátu města Brna a Diecézní charita Brno za přispění Armády spásy Brno. Vstupné je dobrovolné, pořadatelé přivítají příspěvky v hodnotě 50 korun zhmotněné do ponožek či rukavic nebo vysloužilé spacáky, deky či karimatky. Organizace, které se lidem bez domova věnují, pak materiální pomoc distribuují potřebným.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …