Brno: Otevřená zahrada potřebuje náročnou péči. Půlku na ni dá město

22.03.2019 7:34

Radní schválili dotaci Nadaci Partnerství na údržbu a provoz Otevřené zahrady pod Špilberkem. O příspěvku ve výši 800 tisíc korun ještě rozhodnou zastupitelé.

Brno: Otevřená zahrada potřebuje náročnou péči. Půlku na ni dá město
Foto: Brno-stred.cz
Popisek: Nová radnice v Brně

Individuální neinvestiční dotace Nadaci Partnerství ve výši 800 000 Kč činí 42 % z celkových nákladů na projekt „Otevřená zahrada – provoz a udržení unikátního zeleného prostoru v centru Brna pro odpočinek, setkávání lidí a vzdělávání otevřeného po celý týden veřejnosti“. Účelem smlouvy je poskytnutí nákladů mj. na nákup krmiva pro zvířata, materiálu pro údržbu zahrady, na provoz kanceláře, konzultační a poradenské služby, ostatní služby spojené s údržbou zahrad nebo na mzdy.

„Peníze z rozpočtu města půjdou na úhradu nákladů na údržbu a provoz Otevřené zahrady proto, aby byla tato zelená oáza v centru Brna přístupná pro rodiny s dětmi, školy i návštěvníky města po celou sezónu včetně víkendů,“ uvedl první náměstek primátorky města Brna Petr Hladík. Letos se zahrada otevírá 1. dubna.

Otevřená zahrada

Nadace Partnerství v úzké spolupráci s městem Brnem a Veřejnou zelení města Brna přetvořila nemovitost na Údolní 33 a přilehlé nepřístupné a zanedbané zahrady o celkové rozloze 1,5 hektaru v inspirativní zelený prostor se vzdělávací infrastrukturou unikátní i v evropském měřítku. Moderní výukovou zahradu čtyř živlů zaměřenou na výuku přírodovědných předmětů pod širým nebem otevřela Nadace Partnerství v dubnu 2013.

Otevřená zahrada propojuje největší zelený park ve městě – Špilberk – s parkem na Obilním trhu a stala se tak součástí zelené osy města. Prostor slouží veřejnosti jako místo pro odpočinek, vzdělávání i aktivní trávení volného času v centru Brna. Zázemí Otevřené zahrady využívají také veřejné a soukromé instituce i univerzity. Celkově prostor navštíví přes 30 000 lidí za rok.

Jelikož se jedná o intenzivní zahradu s řadou výsadeb, vzdělávacích a herních prvků, zvýšených záhonů i zázemí pro zvířata nebo včely, je údržba prostoru velmi náročná a podobá se péči o zámecký park. Provoz je financovaný z vlastních zdrojů Nadace Partnerství, příjmů z nájmů, darů nebo národních dotací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…