Brno: Otevřená zahrada potřebuje náročnou péči. Půlku na ni dá město

22.03.2019 7:34

Radní schválili dotaci Nadaci Partnerství na údržbu a provoz Otevřené zahrady pod Špilberkem. O příspěvku ve výši 800 tisíc korun ještě rozhodnou zastupitelé.

Brno: Otevřená zahrada potřebuje náročnou péči. Půlku na ni dá město
Foto: Brno-stred.cz
Popisek: Nová radnice v Brně

Individuální neinvestiční dotace Nadaci Partnerství ve výši 800 000 Kč činí 42 % z celkových nákladů na projekt „Otevřená zahrada – provoz a udržení unikátního zeleného prostoru v centru Brna pro odpočinek, setkávání lidí a vzdělávání otevřeného po celý týden veřejnosti“. Účelem smlouvy je poskytnutí nákladů mj. na nákup krmiva pro zvířata, materiálu pro údržbu zahrady, na provoz kanceláře, konzultační a poradenské služby, ostatní služby spojené s údržbou zahrad nebo na mzdy.

„Peníze z rozpočtu města půjdou na úhradu nákladů na údržbu a provoz Otevřené zahrady proto, aby byla tato zelená oáza v centru Brna přístupná pro rodiny s dětmi, školy i návštěvníky města po celou sezónu včetně víkendů,“ uvedl první náměstek primátorky města Brna Petr Hladík. Letos se zahrada otevírá 1. dubna.

Otevřená zahrada

Nadace Partnerství v úzké spolupráci s městem Brnem a Veřejnou zelení města Brna přetvořila nemovitost na Údolní 33 a přilehlé nepřístupné a zanedbané zahrady o celkové rozloze 1,5 hektaru v inspirativní zelený prostor se vzdělávací infrastrukturou unikátní i v evropském měřítku. Moderní výukovou zahradu čtyř živlů zaměřenou na výuku přírodovědných předmětů pod širým nebem otevřela Nadace Partnerství v dubnu 2013.

Otevřená zahrada propojuje největší zelený park ve městě – Špilberk – s parkem na Obilním trhu a stala se tak součástí zelené osy města. Prostor slouží veřejnosti jako místo pro odpočinek, vzdělávání i aktivní trávení volného času v centru Brna. Zázemí Otevřené zahrady využívají také veřejné a soukromé instituce i univerzity. Celkově prostor navštíví přes 30 000 lidí za rok.

Jelikož se jedná o intenzivní zahradu s řadou výsadeb, vzdělávacích a herních prvků, zvýšených záhonů i zázemí pro zvířata nebo včely, je údržba prostoru velmi náročná a podobá se péči o zámecký park. Provoz je financovaný z vlastních zdrojů Nadace Partnerství, příjmů z nájmů, darů nebo národních dotací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.