Brno: Plavecký stadion za Lužánkami se modernizuje i letos

24.08.2012 15:58

V poslední době se objevily v médiích zprávy o razantním zvýšení ceny pronájmu plaveckých drah v Městském plaveckém stadionu za Lužánkami (MPSL). Tyto zprávy se nezakládají na pravdě a poškozují jak město Brno, tak zejména městskou společnost STAREZ-SPORT, a.s., která dráhy v Městském plaveckém stadionu za Lužánkami pronajímá.

Brno: Plavecký stadion za Lužánkami se modernizuje i letos
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

„Je potřeba zdůraznit, že město Brno investovalo od roku 2010, kdy stadion vykoupilo za částku 19 mil. Kč, už celkem 16,5 mil. Kč. K těm se letos přidá 3,5 mil. Kč na nový vstupní systém, nové šatny a dámské toalety,“ uvedl primátor města Brna Roman Onderka.

Zvýšení cen plaveckých drah

Pokud jde o zvýšení cen za dráhy pro sportovní oddíly na MPSL, dochází k tomuto nárůstu ze stejného důvodu, jako v počátku letošního roku došlo ke zvýšení cen pro veřejnost. A to zejména kvůli vyšším nákladům – zvýšení DPH, vodného, stočného, atd. Jelikož sportovní oddíly nemají smlouvy na kalendářní rok ale na školní rok, dochází ke zvýšení cen od září, nikoli od počátku kalendářního roku jako u veřejnosti. Dále je třeba přihlédnout k tomu, že služby se na MPSL rok od roku výrazně zlepšují a město Brno za cenu nemalých investic MPSL neustále zvelebuje. A i když je bazén městské zařízení, je třeba zajistit jeho ekonomicky vyrovnané hospodaření.

Některá média hovoří o neúměrně vysokých cenách za dráhy, které způsobí úpadek plaveckého sportu v Brně. Tyto nepravdy společnost STAREZ-SPORT, a.s., důrazně odmítá (např. uváděná cena 800 Kč není pravdou). Podrobný ceník (starý i nový) je zde:

Bazén       Rozlišení      Čas      Ceny bez DPH                    Navýšení o:
                                         Původní cena Ceny od 1.9.2012
MPSL      Dráha            06:00 – 16:00     455 Kč   500 Kč         45 Kč
                                 16:00 – 19:00     546 Kč   700 Kč       154 Kč
                                 19:00 – 22:00     636 Kč   650 Kč         14 Kč
             Šířka              06:00 – 16:00     364 Kč    400 Kč        36 Kč
                                 16:00 – 19:00      446 Kč    600 Kč      154 Kč
                                 19:00 – 22:00      509 Kč    550 Kč        41 Kč

Ceny drah se zvýšily o velmi přijatelných 14 - 45 Kč za dráhu a hodinu, s výjimkou časů od 16. do 19. hodin.

Ceny mezi 16. a 19. hodinou

Mezi 16. – 19. hodinou, kdy došlo ke zvýšení o 154 Kč za hodinu, má následující důvody. MPSL je krom jiného i zařízení, které slouží široké veřejnosti. Je to jediný plnohodnotný padesátimetrový bazén v Jihomoravském kraji, kde si může veřejnost zaplavat. A právě v odpoledních časech mezi 16. – 19. hodinou je zájem veřejnosti o plavání nejvyšší i s tím, že většina lidí má prostor po práci. V minulém školním roce docházelo k situacím, kdy v odpoledních hodinách nebyly pro veřejnost volné žádné dráhy a byla za to ze strany veřejnosti oprávněná kritika. Proto jsou od letošního školního roku vyčleněny  vždy dvě až tři dráhy pro veřejnost, a to po celý den a zejména v uvedených časech. Proto tedy jediné výraznější zvýšení cen v tomto čase tak, aby se sportovní oddíly rozprostřely více do celého dne (bazén je otevřen od 6. - 22. hodin) a umožnily více prostoru pro veřejnost. Podobný model byl již v loňském školním roce zaveden na Aquaparku Kohoutovice (25 metrový bazén) a plně se osvědčil.

Kvalita bazénu za Lužánkami se každým rokem zvyšuje

Stavebně technický stav MPSL je rok od roku lepší (nové prosklení, opravené fasády, vyměněná okna, nové sociální zařízení a sprchy, opravená střecha, nový krásný bar, od letošního září nové šatny, vstupní sytém a toalety pro ženy). Na pronájem plaveckých drah jde z rozpočtu města každoročně 2,3 mil. Kč.

Srovnání cen: soukromý provozovatel versus město Brno

Pro zajímavost cena za hodinu a dráhu z roku 2007, kdy MPSL provozoval soukromý vlastník a kdy náklady na energie, vodné, DPH byly nesrovnatelně nižší, byla 1.200,- Kč ! Cena vstupného pro veřejnost pak 90 Kč oproti nynějším 75 Kč.

Společnost STAREZ-SPORT, a.s., upozorňuje všechny zájemce z řad novinářů, kteří mají zájem o pravdivé a objektivní informaci, že se mohou kdykoliv na ně obrátit tak, aby byla brněnská veřejnost pravdivě a přesně informována.

Přehled investic města Brna do plaveckého stadionu za Lužánkami naleznete v tiskové zprávě ze dne 14. 6. 2012 na www.brno.cz .
Internetový prolink je: http://www.brno.cz/brno-aktualne/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/mesto-pokracuje-v-modernizaci-plaveckeho-bazenu-za-luzankami/

reklama

autor: Brno.cz

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

19:27 Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

Plzeňská vodárna zahájila stavbu kompletní realizace nové veřejné infrastruktury v plzeňském městské…